A Sveti Dimitrius Basarbovski az egyetlen aktív sziklakolostor Bulgáriában – Rusze városa mellett található a Rusenski Lom folyó völgyében.

A kolostor a Második Bolgár Birodalom idején jött létre,  neve először egy török adónyilvántartásban szerepelt 1431-ben. A 19. században egy ideig lakatlan volt majd 1937-ben, Hrisant pap a Preobrazhenie kolostort költöztette ide.

A leghíresebb lakója a kolostornak Szent Dimitrius Basarbovski volt, aki 1685-ben az azonos nevű faluban született és egész életét a templomban élte le. Halála után a templomban helyezték el végső nyugalomra, de az 1768-1774 közötti orosz-török háború ideje alatt Bukarestbe szállították maradványait.

A szikla belsejében látható az a helyiség, ahol egykor a szerzetes élt. Ma már ikonok díszítik ezt a termet, a fő ikonon  ő maga látható. Egy kőlépcsőn eljuthatunk abba a barlangrészbe ahová Hrisant temették el, aki újra életet vitt a sziklatemplomba. Az egyik barlangrész helyt ad egy Csontmúzeumnak – ami szintén látogatható.

Innen már csak néhány kilométer és megérkezünk a Rusenski Lom Nemzeti Park másik látnivalójához az Ivanovoi sziklatemplomokhoz. A fák között vezető út egy parkolóba vezet, ahonnan lépcsőkön mászhatunk fel a mészkősziklába vájt üregekhez. a leghíresebb a Szent Mária templom, amelynek 14. századi  freskóit felújították.