Igen, ez a hagymás bab, mely kultikus ételnek számít nem csak a filmrajongók körében, elkészítése pedig pofonegyszerű.
A tavce (fonetikusan távcse) jelenti a hosszúkás cserépedényt, míg a gravce (grávcse) a babot – innen hát a dallamos név. Ami mindenképpen kell hozzá: 400 gramm nagy szemű fehérbab, 2-3 fej vöröshagyma, 1 szárított vagy friss kapia paprika, 1 szárított vagy friss paradicsom, só, feketebors, petrezselyem.
Ezt lehet kiegészíteni ízlés szerint fokhagymával, csípős paprikával és más fűszerekkel (bazsalikom, babérlevél)
Az előre beáztatott babot felrakjuk főni, amikor elkezd forrni a víz azt leöntjük és friss vízzel pótoljuk. Ekkor kerül bele a hagyma fele valamint a paprika és paradicsom. A másik felét serpenyőben megpirítjuk a fűszerekkel együtt.
A megfőtt babot cserépedénybe tesszük, hozzáadjuk a megpirított hagymát és lefedve 250 fokon megsütjük. Hamar elkészül, vége előtt érdemes a fedőt levenni. Akkor tökéletes amikor még puha, szaftos marad, nem száradt ki, de egybeértek az ízek, szóval kóstolgatni ér.
Ha Macedóniában jársz és igazán éhes vagy, kérj mellé csevapot, friss lepénykenyérrel és száraz borral tökéletes étkezés.