Macedónia a Balkán egyik borászati központja, különleges borok, hosszú történelem, finom ételek és sok érdekesség.

Macedónia volt Jugoszlávia borászati központja, jelentősége a mai napig meg van, a borok pedig magukért beszélnek. A mediterrán éghajlat, a 300 napsütéses nap és a megfelelő talajzat miatt vált a kis ország ilyen fontos országgá a borkedvelők számára. Azonban a macedón borok korántsem híresek, főleg nem Magyarországon, így Krizmanits Józseffel, a Bormedence Borklub szervezőjével közösen szerveztük a Macedón bortúrát 2023 október 6-9 között, hogy bemutassuk az utasoknak az ország jobbnál jobb borászatait, illetve jó pár látnivalót is.

Az első napon a kora délután érkezés után (a WizzAir menetrendszerinti járatával) rögtön a Vardar-völgy irányába indultunk, amely Macedónia borászati központja. Első megállónk a Balkán legnagyobb és legidősebb borászata volt az 1885-ben alapított Tikveš borászat, ahol Kire és Jakim kalauzolt minket végig az üzemben és a borospincében, illetve a rakija készítő részlegben, ahol meg is kóstoltunk egy szőlő rakiját bemelegítésnek. A borkóstolóra egy Tikveš vadonatúj VIP kóstolótermében került sor, ahová nem sok ember jut el, nem beszélve arról, hogy a tulajdonos is üdvözölt minket. A borkóstolón kóstolt borok: Smeredevka, Žilavka, Kavadarka, TGA za Jug (Vranec), Vranec Luda Mara 2020, RABUNA red, Vase de Pierre (Chateau de Gourdon, Côtes du Rhône – a francia bor), Domaine Leopovo Pinot noir , Domaine Leopovo Grand cuvée. A Tikveš megvásárolt egy borászatot Franciaországban, így francia boraik is vannak.

 

A tartalmas és különleges borkóstoló után a macedón Vaskapuba, azaz Demir Kapija-ba utaztunk a Popova Kula borászatba, ahol a szállás elfoglalása után egy borkóstolóval egybekötött vacsorán vettünk részt, mely során a bortúra résztvevői egymással is megismerkedhettek. A borkóstolón egy őshonos macedón szőlőfajtából készült bort is megkóstoltunk, aminek a neve Sztanusina. Kóstolt borok: Žilavka, Stanushina rosé, Stanushina,
Vranec Perfect Choice, Temjanika Aristokrat. A második nap reggelén pedig egy rövid sétát tettünk az üzemben, pincében, illetve a toronyba is felmentünk, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a környékre. Ezután a szomszédban található közel 100 éves múltra visszatekintő Queen Maria borászatot látogattuk meg, melyet 1928-ban a királyné férje I. Karagyorgyevics Sándor jugoszláv király alapított. A történelmi borospincében számos érdekességet ismerhettünk meg. A következő állomás Sztobi római kori város romjai voltak, mely méltóan bizonyítja Macedónia 2500 éves bortörténelmét. A római kori városban számos mozaik még eredeti állapotában maradt meg, illetve a színház egy része is még látható volt.

A Sztobi római romok szomszédságában található Lazar borászat volt a következő állomás, amely egy családi borászat, mely hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Különlegességük, hogy pezsgőt is készítenek. Kóstolt borok: Sparkling Brut (Ch–Temjanika), Graševina, Temjanika, Chardonnay, Pinot noir, Erigon Kratošija. Ezután Macedónia talán második legnevesebb borászatába látogattunk, a Sztobi borászat címere ráadásul az a páva, amely a római kori városban is látható. A négy fogásos ebéddel egybekötött borkóstoló során számos szuper bort kóstoltunk, illetve megnéztük a hatalmas üzemet és a pincét is. Kóstolt borok: Žilavka,
R’kaciteli, Pinot noir, Vranec Selection 2021, Vranec Vertitas 2017, Antigona rosé. A tartalmas napnak azonban még nem volt vége, a szállás elfoglalása után egy kora esti sétát tettünk Szkopje új városrészében, ahol megnéztük a Szkopje 2014-es terv során épített számos hatalmas épületet, hidat és szobrot. Ellátogattunk a macedón főváros régi vasútállomásához (ma városi múzeum), aminek órája megállt az 1963-as földrengéskor. Megnéztük a Szkopjéban született Teréz anya emlékházát, illetve a főteret és a diadalívet is. A városnézés során pedig a csoport néhány tagjával egy helyi borbárba tértünk be, ahol élőzene is volt.

A harmadik napot pedig Szkopjében kezdtük, ahol egy macedón prémium borászatba látogattunk, a Kamnik borászat a város szélén található, gyönyörű kilátással a városra. A kastély kinézetű borászatban Jane kalauzolt minket igen jó hangulatban. Az üzem és pincelátogatás után pedig egy nagyon szuper, számos különlegességet tartogató borkóstolón vettünk részt. A jó hangulatú borkóstolóról alig akartunk elindulni, de még számos program várt ránk! Kóstolt borok: Chardonnay, Golden Temjanika, The Orange (Tramini narancs), Rosé Sexy 2022, Winemakers’ Selection 2021, Cuvée de Prestige 2020, Kratošija 2021, Terroir Vranec Grand Reserva
2018. A következő megállónk a festői szépségű Matka-kanyon volt, ahol a legtöbben hajókázni indultak, amely során meg lehetett nézni a Vrelo barlangot is. Jutott idő kávézni, sörözni, sült kukoricázni is. A kanyon után visszatértünk Szkopjébe, ahol először egy kicsit visszatértünk a főtérre, megnézni Nagy Sándor lovasszobrát, majd átsétáltunk a két városrészt összekötő Kőhídon Európa második legnagyobb bazárjába, az Öreg bazárba, ahol számos mecset, hammam (törökfürdő) és karavánszeráj található. A hangulatos utcácskákon barangoltunk egyet, majd egy kis szabadidő után közös vacsorára indultunk Szkopje bohém negyedébe a Debar Maalo-ba, ahol élőzenével egybekötve kóstolhatták meg a résztvevők a macedón és balkáni tradicionális ételeket: sopszka saláta, ajvár, gibanica, tavcse gravcse, szelszko meszo, trilecse és még számos finomságot. A vacsora után a szomjasabb emberekkel pedig a város egyik legjobb borbárjába, a Wineberrybe látogattunk, ahol kifejezetten olyan borokat lehetett kóstolni, melyek más borászatból és más borvidékről származnak.

A negyedik napon a reggeli órákban pedig tele élményekkel és tele borokkal indultunk a repülőtérre és utaztunk haza repülővel Budapestre.

A Macedón bortúra a Balkaninfo.hu és a Bormedence Borklub közös rendezvénye.

Köszönjük az utasoknak a részvételt, reméljük tetszett az utazás és reméljük még találkozunk!
Amikor majd kinyitjátok a vásárolt macedón borokat, emlékezzetek vissza a bortúrára és Macedóniára 🙂

Az utazásról készült képgaléria a linkre kattintva nézhető meg.