Macedónia négy javaslattal állt elő, annak érdekében, hogy Görögország ne vétózza tovább az ország EU és NATO csatlakozását.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden Londonban azt közölte, Macedónia négy javaslatot terjesztett elő az évtizedes görög-macedón névvita megoldására

A két ország között eddig is egyetértés volt abban, hogy fel kell gyorsítani a tárgyalásokat a viszály megoldása érdekében, eddig azonban egyik fél sem akart kompromisszumot kötni a másikkal. Február elején Görögországban több tüntetést is tartottak az esetleges engedmények ellen, a macedónokat azonban most már tényleg szorítja az idő, a névvita ugyanis hátráltatja az ország NATO- és EU-csatlakozási törekvéseit.

Valószínűleg emiatt álltak kötélnek most a macedónok, akik négy javaslatot tettek az ország új nevére, melyekből a görögök kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbbet. A javasolt nevek

  • Észak-Macedónia Köztársaság,
  • Felső-Macedónia Köztársaság,
  • Vardar Macedónia Köztársaság,
  • Macedónia Köztársaság (Szkopje).

Ezektől várja Macedónia a vita mielőbbi rendezését, az ügyet ugyanis lehetőleg az EU júniusi, valamint a NATO júliusi csúcstalálkozója előtt szeretnék letudni, Zoran Zaev miniszterelnök szerint pedig ezek közül valamelyiket el is fogják majd fogadni. Ez egyébként valóban nincs kizárva, ugyanis a szakértők szerint is a jelenlegi név megtoldása lesz a probléma megoldásának kulcsa.

A görögök által korábban szintén kért alkotmánymódosításról ugyanakkor egyelőre nem született döntés.  A két külügyminiszter további tárgyalásokat fog tartani, és Zaev is tervez egy találkozót márciusban Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel. Ha sikerül megállapodásra jutni a vitában, Macedónia népszavazást fog tartani a névváltoztatásról.

(forrás: index.hu)