Egy különleges, felfedezetlen látnivalókat rejtő utazást szerveztünk Macedóniába 2022 áprilisára. A túra során a résztvevők felfedezhették az ország több természeti kincsét és Szkopjét is. 

Az 1. nap az utazással telt, a pozsonyi indulás miatt (nyártól már Budapestről is van járat Szkopjébe) először vonatoztunk a szlovák fővárosba, a repülőtéri megismerkedés és a 1,5 órás repülőút után megérkeztünk Szkopjébe, ahol a szállás elfoglalása után a fáradtabbak aludni mentek, a frissebbek pedig az esti macedón fővárost és éjszakai életét fedezték fel.

A 2. nap első programja a kőkori csillagvizsgáló, a Kokino meglátogatása volt. Az 1030 méter magasan található vulkanikus képződmény szolgált többezer évvel ezelőtt obszervatóriumként. A furcsa kövek mellett a kilátás miatt is érdemes ide ellátogatni. Ezután pedig a kőbabákhoz, Kuklicához látogattunk, ahol az utasok megismerhették a hely legendáját. Az emberi alakokhoz hasonlító kőformákat valójában erózió alakította ki. A 3. K-betűs helyszín következett Kratovo, ahol a szálláselfoglalás után egy 300 éves etnoházban (Shancheva-ház) ismerkedtünk meg a macedón ételekkel, italokkal: sopszka saláta, sajtok, muszaka, tavcse gravcse, pasztramajka, rakija és helyi bor. A finom ételek és italok kóstolása mellett élőzene is volt, így a macedón dalokat is megismerhette mindenki.

A 3. nap délelőtt a középkori, egykori bányászváros, az igen hangulatos kopottas romantikával rendelkező Kratovo városát fedeztük fel. Ezután pedig a Szkopje melletti festői szépségű Matka-kanyonba indultunk, ahol a legtöbben a hajókázást választva a Vrelo cseppkőbarlangot is megnézték. A nap végén a bor szerelmeseivel a Kamnik borászatba látogattunk, megismerve a macedón borokat.

4. nap pedig a macedón fővárost fedeztük fel, elsőként a város nyugatias, modernebb felét, köztük a Vardar folyó menti nagy épületeket, szobrokat. Ellátogattunk a Teréz anya emlékházba is, de megtudhatta mindenki hogy miért néz ki, így Szkopje belvárosa, és milyen természeti katasztrófa változtatta meg örökre a történetét.
A Kőhídon átsétálva más villágba csöppenünk, a nagy épületeket felváltják a bazár üzletei, a szobrokat pedig az oszmán kor emlékei, mecsetek, törökfürdők és karavánszerájok. Az Öreg bazár felfedezése után szabad program következett, mely során mindenkinek lehetősége nyílt vásárolgatni, piacozni és ebédelni. Az esti órákban pedig haza indultunk.

Az utazásról készült képgaléria: https://bit.ly/3KtV2Xy

Reméljük, hogy tetszett az utazás és várunk szeretettel mindenkit további programjainkon!