Ha Szarajevóba utazik az ember és szeretne kicsit kilépni a város nyüzsgéséből, akkor elég mindössze 15 km-t utazni ahhoz, hogy egy tökéletes festői szépségű kirándulóhelyen találja magát. 

A Boszna-forrás, eredeti nevén Vrelo Bosne szuper kirándulóhely, ahol több, a Boszna folyót tápláló karsztforrás tör a felszínre az Igman-hegy oldalából. Szarajevótól, Bosznia-Hercegovina fővárosának központjától 15 km-re található nyugatra, így könnyedén el lehet jutni a helyszínre.

A környékről több, mint 4000 évvel ezelőtti időből is kerültek már elő leletek. A rómaiak is alapítottak itt települést Aquae Sulphurae néven. Nem messze található az ilidžai római híd, amelyet az eredeti híd köveinek felhasználásával építettek újjá 1530 és 1550 között. 2000-ben helyreállították a kirándulóhelyet, 2006-ban pedig természetvédelmi területté nyilvánították.

 

A Vrelo Bosne egy népszerű kirándulóhely, ahová Szarajevó lakosai is előszeretettel járnak kikapcsolódni. A parkba gyalog, kerékpárral, vagy elfogadható árú lovaskocsival lehet bejutni a forrásokhoz bevezető 3 kilométeres egyenes főúton (bosnyák nevén Velika Aleja) keresztül. Maga a sugárút még az Osztrák–Magyar Monarchia idején épült, a sétány mentén a korszakra jellemző hagyományos épületek mellett a 140 évnél is idősebb platánsor is az okkupáció utáni időből származik.

A parkban lévő utak ideálisak sétákra, kerékpározásra és lovaglásra is, és lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy közelebbről megvizsgálhassák a bugyogva előtörő forrásokat, patakokat és vízeséseket. Ha pedig megéheztünk vagy megszomjaztunk a környéken több étterem és kávézó áll rendelkezésre.