2024 tavaszán ismét Vajdasági kulturális gasztrokalandot szervezünk olvasóinknak és mindenkinek, aki szereti a Balkánt! Ezt az utazást, már 6 éve rendezzük meg minden évben. 

Fedezd fel a Vajdaság legszebb helyeit egy különleges kulturális gasztrotúra során. A finom helyi ételek mellett, borok is várnak rád, de emellett a helyi kultúra megismerése sem marad el. Olyan rejtett kincseket is megnézhetsz (persze a legnépszerűbb helyek mellett), amelyekről még biztosan nem hallottál!
Régi kolostorok, szecessziós kincsek, magyar történelmi emlékek, vajdasági nemzetiségek megismerése és számos felejthetetlen élmény is vár!

IDŐPONT: 2024. április 5-7. (péntek-vasárnap)

RÉSZLETES PROGRAM:

1. Nap: Monostorszeg, Bezdán, Zombor
A reggeli órákban való indulás után ebéd körül érkezünk Monostorszegre, amit a Bácskai Atlantisznak is neveznek. A főleg sokácok lakta település mellett a Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum terül el a maga gazdag élővilágával. Itt megismerkedhetsz a méhészet rejtelmeivel, a helyi tájházban pedig a néphagyományokkal, szokásokkal.
Az ebédet pedig Bezdán településen fogjuk tölteni, ahol a híres bezdáni halászlevet kóstoljuk meg és megtudhatod, hogyan készítik és mi a titka. Délután Zombor felé vesszük az irányt, ahol felfedezzük a régi városházát és a belváros legszebb helyeit. Este pedig Bácsfeketehegyre látogatunk, ahol a vacsora mellett egy borkóstolón is részt veszünk.

2. Nap: Fruska Gora, Karlóca, Újvidék és Pétervárad
A második nap a Vajdaság déli részére, a Szerémségbe látogatunk, azon belül is először egy nemzeti parkba, a Vajdaság ékszerének tartott Fruska Gora-ba (avagy Tarcal-hegység), ahol felfedezzük a dombok között megbúvó ősi kolostorokat (Krusedol, Grgeteg). Itt megismerkedhetsz az ortodox vallással és szokásaival is. A kolostorok után a Szerémség, de talán egész Szerbia borászati központjába, Karlócára látogatunk. A páratlan szépségű 14. századi településen a városnézés mellett egy bor és mézkóstolón is részt veszünk egy híres, családi pincészetben. A borkóstoló során kóstolunk olyan helyi fajtát is, mely rajta volt a Titanic itallapján. Ezután a Vajdaság “fővárosában”, Újvidék központjában felfedezzük a város nevezetességeit, köztük a hatalmas Mária neve katolikus templomot, de ellátogatunk a történelmi Péterváradi erődbe is, megismerve a fordított óra történetét.

 

3. Nap: Szabadka és Palics
A harmadik napon a Vajdaság szecessziós ékkövét Szabadkát nézzük meg, a városnézés során ellátogatunk a Városházához, a Raichl-palotához és a Zsinagógához is. Itt lesz idő a város egyéni felfedezésére is. Majd a Délvidék kedvenc üdülőhelyén, Palicson egy tóparti sétával folytatódik a szecessziós túra (Vígadó, Bagolyvár, Női fürdő). A szecessziós séták után pedig tele élményekkel utazunk haza.

Kisebb változás előfordulhat a programtervben, de nem valószínű.

MIÉRT UTAZZ VELÜNK?
Az ismertebb látnivalókon túl megmutatjuk a térség rejtett értékeit, elviszünk olyan helyekre is, ahova másképpen nehezen jutnál el. A Balkánhoz személyesen kötődve többet tudunk a régióról, így nem csak a „kötelezőket” tudhatod meg, hanem mindazt ami színesíti, gazdagítja a térség megértését: helyi ízeket, szokásokat, történeteket.
Az élményekre helyezzük a hangsúlyt, biztosítva elegendő szabadidőt a területek önálló felfedezéséhez is.

A vajdasági utazás már hagyomány nálunk, minden év tavaszán megszervezzük olvasóinknak és minden érdeklődőknek.

Túra nehézsége: A túra bárki számára könnyen teljesíthető, nem lesznek sem hosszú, megterhelő séták, sem hegymászások. Sok pihenő és megálló lesz.

RÉSZLETEK:

IDŐPONT: 2024. április 5-7. (péntek-vasárnap)

UTAZÁS: Budapestről és vissza a túra során végig modern, légkondicionált 20 fős külön kisbusszal.
Felszállási lehetőség odafelé: Budapest Keleti pu., M6 mentén és Baján
Leszállási lehetőség visszafelé: Szeged, Kecskemét, Budapest Keleti pu.

SZÁLLÁS: Kátai tanya, Kishegyes
2 éjszaka saját fürdőszobás, két vagy többágyas szobákban nagyon hangulatos, tanyasi szálláson (1 fős jelentkezés esetén társítjuk egy azonos nemű személlyel, egy ágyas szoba felár megfizetése mellett kérhető)

ÉTKEZÉS: 1. nap ebéd és vacsora, 2. nap reggeli és vacsora, 3. nap reggeli

RÉSZVÉTELI DÍJ:  Január 20-ig való előleg befizetés esetén 97.900 Ft. / fő utána 105.500 Ft / fő

Az ár tartalmazza:

  • 2 éjszaka szállást
  • étkezést tanyasi és vajdasági ízekkel: 1. nap vacsora, 2. nap reggeli és vacsora, 3. nap reggeli
  • 1. nap halászlét ebédre (Bezdán)
  • 1. nap mézkóstolót és tájházlátogatást Monostorszegen
  • 1. nap este bácskai borkóstolót
  • 2. nap szerémségi borkóstolást Karlócán
  • magyar nyelvű idegenvezetés és asszisztencia az út teljes ideje alatt
  • utazást végig modern 20 fős kisbusszal
  • belépőt a szabadkai Zsinagógába

Az ár nem tartalmazza: biztosítás, további étkezések, további belépők

Az ár 410 Ft/euró árfolyamig érvényes

Fizetési részletek:
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
40.000 Ft. / fő jelentkezéskor
57.900 Ft. / fő (január 20-ig való előleg befizetés esetén, utána 65.500 Ft./fő) március 10.-ig

Lemondási feltételek:
Az indulás napjától számított 40 – 25 nap közötti lemondás 30.000 Huf / fő bánatpénz megfizetése mellett történhet. 25 napon belüli lemondásra nincsen lehetőség. Amennyiben a túra meghiúsulna, úgy a befizetett összeg visszautalásra kerül.

JELENTKEZÉS:

Jelentkezni a balkaninfo.hu@gmail.com mail címen lehet. Kérjük az e-mailben írja le telefonos elérhetőségét és a jelentkezők nevét.
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
További információ a 06 30 623 1644 telefonszámon is kérhető Kalcakosz Tamás túravezetőtől.

 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:
Fizetőeszköz, fizetés: szerb dínár, forinttal általában nem lehet fizetni. Euróval lehet fizetni a legtöbb helyen. Bankkártyával általában lehet fizetni (de kisebb boltokban és kisebb éttermekben nem)
Pénzváltás: Magyarországon nem igazán lehet szerb dínárt váltani a túra során a nagyobb városokban (Zombor, Újvidék, Szabadka) lesz lehetőség pénzváltásra.
Árak: Szerbia árai nagyjából megegyeznek a magyarországival. A borkóstolón van lehetőség vásárlásra is.
Okmányok: Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél