A Studenica-kolostor Szerbia egyik legszebb és legrégibb kolostora, ami még a XII. században épült. 

Szerbia egyik legszebb és legnevezetesebb kolostora Kraljevo városától kb. 50 km-re délre található, a Golija-hegység északi lábánál, a Studenica folyó partján. A kolostor 1986 óta az UNESCO Világörökség része.

A kolostort Stefan Nemanja, a középkori szerb állam megalapítója építtette a XII. század vége felé. A munkálatok első szakaszának 1196-ban lett vége, amikor Nemanja lemondott és szerzetesi fogadalmat tett. Nemanja 1199-es halála után fiai megegyeztek abban, hogy Nemanja relikviáit a Studenica-kolostor falai között helyezik el. Harmadszülött fia, Rastko (Szent Száva) gondnoksága alá került a kolostor. Ez idő alatt vált a kolostor a középkori Szerbia politikai, kulturális és szellemi központjává.

1459-ben, az utolsó középkori szerb állam bukása után, megkezdődött a kolostor támadása a törökök által. 1569-ben kerülhetett csak sor az első jelentősebb felújítási munkákra, amikor a templom freskóit festették újra. A XVII. század elején földrengés és tűzvész is pusztított a kolostor területén, amelynek során történelmi dokumentumok semmisültek meg.

A kolostort védőfal veszi körül, két helyen lehet belépni a területére. Szabadon látogatható.