Nemzetközi statisztikák szerint a Balkán-félsziget és Magyarország lakossága 2050-re erősen megcsappan. 

A statisztika alapján Magyarország lakossága a jelenlegi 9,7 millióról 8,5-re fog csökkenni 2050-re, ami azt jelenti, hogy 33 év alatt 1,2 millió magyar tűnhet el az országból. A Közép-Európai országok közül ez a második legrosszabb -12,66%-al. A legnagyobb veszélyben Lengyelország van, ahol a lakosság 14,23%-al való csökkenésére számítanak, ami azt jelentené, hogy több mint 5 millió lengyellel lenne kevesebb 2050-re.

A Balkán-félszigeten sincs jobb helyzetben, sőt … Három országot mindenképpen ki kell emelni, Szerbiát, Szlovéniát és Bulgáriát. Ebben a három országban hatalmas mértékkel csökkenhet népesség. Szerbiában 7 millióról 5,9 millióra csökkenhet a lakosság (-16,62% , a képen rosszul lett írva, Szerbia lakossága 7 millió). Bulgáriában még rosszabb a helyzet, ott 7 millióról 5,5 millió lehet a lakosok száma (-22%). A legtöbb országban a kivándorlás, az öregedő társadalom és a kevés születő gyerek tartozik a főbb indokok közé. Szlovéniában is nagy probléma az utóbbi kettő méghozzá annyira, hogy 2 millióról 1,6-ra csökkenhet az ország lakossága.

A többi balkáni országban nem számítanak a lakosság nagy arányú csökkenésére, de csupán egyetlen állam van, ahol nőhet az emberek száma, méghozzá Koszovóban. Koszovóban 1,9-ről 2,2 millióra nőhet a lakosság száma (+17%).

Mindenképpen ki kell emelni, hogy Nyugat- és Észak-Európában a lakosság növekedésére lehet számítani, kivéve Németországban.