A Dubioza Kolektiv egy nem hétköznapi banda Bosznia-Hercegovinából.

A szarajevói Dubioza Kolektiv tagjai kamaszként élték át a délszláv háborút, és ennek emlékeit zenéjükben is megjelenítették.

Felsorolni is hosszú a műfajokat, amelyek összeolvadnak a 2003-ban alapított bandában. Van itt dub, hip-hop, reggae, ska, nu-metál, funk, pár elektronikus műfaj és nem kevés narodna muzika, azaz balkáni népzene. Az egészet pedig átitatja egy punkos attitűd, ami ezúttal nem csak póz, a fiúk komolyan veszik a társadalmi változások szükségességének kérdését.

Híresek hatalmas show-ikról, illetve arról, hogy sose titkolják véleményüket. Pontosan így volt ez akkor is, amikor az Eurovíziós Dalfesztiválon kívánták volna képviselni hazájukat. Ám olyan szerződést kellett volna aláírniuk, amiben az állt, hogy politikai témájú dalt nem adhatnak elő, így született meg az “Euro Song” Lényege, hogy Bosznia-Hercegovinát nem ismerik el az európai közösség teljes jogú tagjaként, kivéve amikor elérkezik az említett „fesztivál” ideje: „I’m sick of being European just on Euro Song”.

Traumákkal terhes kamaszkoruk ellenére életvidám, közönség-ugráltató fesztiválzenekarról van szó. A zene mellett a politikára is nagy figyelmet fordítanak. Több balkáni tüntetésen is részt vettek, mint például 2012-ben Szlovéniában vagy 2015-ben Macedóniában, amikor a ma Magyarországon tartózkodó Gruevszki ellen zenéltek és léptek fel. Kiállnak e mellett a nacionalizmus ellen és népszerűsítik a békét, a toleranciát, és felszólalnak az igazságtalanság ellen, illetve a marihuána legalizálásáért. Támogatták az emberi méltóságért és polgári öntudatért küzdő DOSTA! mozgalmat, tiltakoztak a politikai korrupció ellen, kormányellenes koncertet szerveztek a bosnyák parlament elé. De még az ingyenes zene letöltést is fontosnak tartják, amire még egy dalt is írtak.

E mellett számos jótékonysági akcióban is részt vettek. A banda hisz abban, hogy ebben a világban, amikor sok minden a pénzről szól, meg tudnak maradni egy olyan csapatnak mely a közönségért játszik. A koncertjeik előtt gyakran szoktak egy promó videót is forgatni, amire egy rövid dalt készítenek. A 2017-es Sziget fesztiválos fellépésük előtt ilyen videót készítettek.  A Dubioza Kolektiv egyébként nem először játszik Magyarországon, utoljára 2018 decemberében léptek fel Budapesten, természetesen teltház előtt.

Utoljára pedig jöjjön az egyik legnépszerűbb számuk, a “No Escape (from Balkan)”, mely nem véletlen kapta a címét, ugyanis a Balkánról nincs menekvés! 🙂

Hallgasd meg a Dubioza Kolektiv többi számát is a YouTube csatornájukon.