Huszonhat év után újra működik a délszláv háborúban lerombolt szarajevói lanovka, amely a bosnyák főváros fölötti kirándulóhelyre, a festői Trebevic-hegyre szállítja az utasokat.

A legendás drótkötélpályát 1959-ben adták át, és 1992-ig üzemelt, amikor azért állítottak le, mert a szerb ostromlók elérték a magaslatot.

A kabinos drótkötélpályát jórészt magánadományokból építették újjá Edmond Offerman holland származású amerikai orvos biztatására, aki személyesen 4 millió dollárral támogatta az újraindítást bosnyák származású felesége hatására.

 Az újra üzemelő lanovka a szarajevói újjáépítés nagy szimbóluma a nemzeti könyvtár mellett. A 20 millió bosnyák márkás (3,2 milliárd forint) beruházás az egyik legnagyobb projekt a háború óta.

A 33 kabinnal üzemelő felvonó csaknem 600 méteres szintkülönbséget leküzdve, hét perc alatt viszi fel az utasokat a Trebevicre, amely az 1984-es téli olimpia egyik helyszíne volt. A helyiek hat bosnyák márkáért, külföldiek 20 márkáért (kb. 3200 forint) utazhatnak vele.