A fesztivál magyar résztvevői három rangos díjat is bezsebeltek a minap véget ért filmszemlén.

A legjobb színésznők mezőnyében Szamosi Zsófiát, Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjében nyújtott alakításáért díjazták. A huzamosabb ideig Pintér Béla színházi társulatában játszó fiatal magyar színésznő az HBO Terápia című sorozatában szerzett országos ismertséget, de főszereplője volt az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmnek is, Sopsits Árpád rendezte A martfűi rémben nyújtott szerepéért pedig megkapta a Magyar Filmdíjat.

Szilágyi Zsófia filmjének főhőse, Anna, egy negyvenes, háromgyermekes nyelvtanárnő egy napját meséli el, aki állandó rohanásban van munkahelye, valamint a bölcsőde, az iskola és a különórák (balett, vívás, íjászat stb.) helyszínei között – és ha ez még nem lenne számára eléggé megterhelő –, közben állandósult anyagi szorongás emészti és a kétely, férje vajon megcsalja-e őt. Noha nem ő az egyedüli nő, aki hasonló problémákkal küzd, neki a monoton, percekre beosztott napirendje mellett egyszerűen nincs ideje, hogy átgondolja, tisztázza a helyzetet. Az egyre halmozódó gondok azzal fenyegetnek, hogy összeroppantják Annát; életvitelének ilyetén folytatása egyre több energiát követel, ő pedig tartalékainak végére ért. A cselekmény valójában a nő hétköznapi rutinjaira épül; a dráma a házassága háttérben meghúzódó válságának „halasztásra ítélt pillanataiból” bontakozik ki. Kérdés: képes lesz-e válságba került házasságát megmenteni és megőrizni azt, ami életében törékeny és egyedi? A film világbemutatóját az idei Cannes-i filmfesztiválon tartották meg, az 57. Kritikusok Hete versenyprogramjának a keretében, ahol FIPRESCI-díjat is nyert. A filmet ősszel mutatják be Magyarországon.

Szarajevóban Kiss Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilmnek járó díjat érdemelte ki. A film korábban az idei 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját is elnyerte.

A Last Call egy idős nő utolsó napját mutatja, mielőtt lánya családjához költözne külföldre. A távozás előtt zaklatottan próbálja lezárni itthoni életét, de ez nem megy a legkönnyebben.

A legjobb dokumentumfilmek mezőnyében Csuja László Kilenc hónap háború című magyar–katari koprodukcióját különdíjban részesítette a zsűri. A Magyar Média Mecenatúra által is támogatott doku egy 23 éves fiúról szól, aki kárpátaljai magyarként kilenc hónapig harcol az orosz–ukrán háborúban, azonban ez a harc elsősorban a felnőtté válásról szól. A Szarajevó szíve díjat a legjobb filmek mezőnyében Milko Lazarov Ága című filmje érdemelte ki, míg a legjobb rendezőnek járó díjat Ioana Uricarunak ítélte oda a zsűri a Limonádé (Lemonade) című filmjéért, legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést pedig Leon Lucsev kapta a Teret című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb rövidfilmnek Ermin Bravo Dah című alkotását kiáltották ki. A legjobb dokumentumfilmek mezőnyében Nebojša Slijepčević horvát rendező Srbenka című alkotása aratta le a babérokat.