Bemutatjuk Bosznia-Hercegovina top 10 látnivalóját !

Ha érdekel Macedónia top 10 látnivalója is, kattints a linkre. 

1. SZARAJEVÓ

Szarajevó Bosznia-Hercegovina fővárosa, aminek közvetlen repülő-összeköttetése is van Budapesttel. Szarajevót Európa Jeruzsálemének is szokták hívni, ugyanis a város 4 vallásnak is otthont ad, a katolikusnak, az ortodoxnak, a muzulmánnak és a zsidónak. A város történelmi szempontból is jelentős, ugyanis itt található az a híd (Latin híd) ahol Gavrilo Princip megölte Ferenc Ferdinándot, aminek következtében kitört az I. Világháború. Szarajevó egy ideig osztrák-magyar megszállás alatt állt, ami érződik is a városon, a leghíresebb épület a Könyvtár. Természetesen a török idők tették a legnagyobb nyomot Szarajevóra, itt található a Balkán legnagyobb mecsete (Gazi Husrev bég mecsete), de a bazár az, ami valójában a legszebb hely: éttermek, kézművesek, árusok és remek hangulat. Szarajevót nem lehet kihagyni.

2. MOSTAR

Ha Bosznia-Hercegovina, akkor sokak eszébe jut Mostar és a Stari most (magyarul Öreg híd), de a várost nem csak ezért érdemes megnézni. Mostar legnagyobb látnivalója a török időkben épült Stari most (Öreg híd), melyet valószínűleg I. Szulejmán építette a 16. században. Mostar azon városok egyike, ahol a török kor emlékei remek állapotban vannak, így a Koski Mehmed Pasa mecset is. A minaretből csodálatos a kilátás az Öreg hídra és az óvárosra. A mecset a 17. század elején épült. Mostarban a bazár is idézi a régi török kor emlékeit, a macskaköves utcákon számos szuvenírt lehet vásárolni. A Biscevic és Muslibegovic meglátogatásával pedig betekintést nyerhet, hogy hol és hogyan éltek régen az emberek. A városi séta után mindenképpen érdemes a Tima-Irma étterembe beülni egy jó csevapra.

3. Međugorje

Međugorje egy főleg horvátok által lakott kisváros Bosznia-Hercegovina dél-nyugati részén, mely a katolikusok számára nagy zarándokhely. Medugorje, melynek magyar fordítása: Hegyközti. A helység nemzetközi ismertségre tett szert 1980-tól kezdve olyan események révén, melyekben fiatalkorúak azt újságolták, hogy megjelent nekik Szűz Mária. A város legnagyobb látnivalója a Szent Jákob templom, illetve a körülötte levő tér, ahol keresztény ünnepeken több ezer ember szokott imádkozni.

4. TRAVNIK

Travnik Bosznia egyik leghangulatosabb városa, ahol lehetőség nyílik a török időkben épült tradicionális házak megtekintésére, illetve fel lehet menni a várba, ahol az egész várost látni. Itt született a Nobel-díjas jugoszláv író, Ivo Andric, akinek a szülőházába is be lehet menni.

5. JAJCE

Jajce egy kis város Bosznia északnyugati részén, közel a Szerb Köztársaság autonóm területhez. Szarajevótól mindössze 160 km-re van, így teljesen elérhető és érdemes is ide ellátogatni, ugyanis számtalan látnivaló van. Természetesen mindenki a vízesést akarja megnézni, amit Jajce-vízesésnek neveznek, de sokkal inkább a Pliva kifejezés lenne helyes, ugyanis ebben a körzetben számos vízesés található, így ezeket együttesen szokták Pliva vízeséseknek nevezni. Érdemes kicsit sétálni a vízesés környékén, nagyon felfrissítő és csodás érzés.

6. UNA NEMZETI PARK

Az Una Nemzeti Park Bosznia-Hercegovina északnyugati részén található és leginkább lenyűgöző vízesései és tájai miatt népszerű hely. Az Una folyó a raftingolni vágyóknak is tökéletes hely. A Nemzeti Park területén több mint 30 halfaj és 130 madárfaj él. Az Una Nemzeti Park tehát egy csodás hely, amit nem érdemes kihagyni. Tökéletes hely a biciklizésre, raftingolásra, kirándulásra.

7. KRAVICA-VÍZESÉS 

A Kravica-vízesés Bosznia délnyugati részén található a Hercegovina régióban és igazából nem is érdemes leírni, hogy miért szép, beszéljen inkább a kép. Egyébként az ország igen gazdag a vízesésekben, ha érdekelnek Bosznia legszebb vízesései, kattints a linkre.

8. POCITELJ

A bosznia-hercegovinai kis településen mintha megállt volna az idő. Ma is úgy néz ki, mint pár száz évvel ezelőtt. Počitelj Mostartól mindössze 30 km-re található. Érdemes a kis utcákon barangolni és felmenni az északi és a déli oldalon álló tornyokba is a kilátás miatt. A kanyargó Neretva pedig gyönyörű hátteret ad az ódon városkának.

9. BANJA LUKA

Bosznia-Hercegovina lakosságának jelentős része szerb nemzetiségű, akik külön autonóm területtel is rendelkeznek, amit Szerb Köztársaságnak hívnak, aminek a fővárosa Banja Luka. A város főterén egy hatalmas ortodox templom található, ami éjjel ki van világítva.

10. BLAGAJ

 

Blagaj nagyon gazdag természeti környezetében található Európa legbővizűbb forrása. Blagaj legfontosabb látnivalója a Buna folyó kitörése. Közel 200 méter magas sziklafalak lábainál bukkan fel a folyó. A folyóra néző kertben hideg üdítőt, teát és török kávét szolgálnak fel. Ezen a mediterrán éghajlatú vidéken számos növényfaj található, örökzöld és lombhullató növényekkel, termékeny, művelhető földdel.

Hány helyen voltál már a 10 közül ?

Természetesen Bosznia-Hercegovinában további helyek is vannak, ahová érdemes elutazni: Trebinje, Neum, Srebrenica, Tuzla vagy a boszniai piramisok.