Blagaj Bosznia-Hercegovina déli részén fekszik, Mostar déli határában.

Mostar városától mindössze 10 km-re találjuk Blagajt, ahová nem csak autóval, hanem a mostari elővárosi buszjáratok egyikével is eljuthatunk. Ha a mediterrán nyári forróságban Mostart túl melegnek és zsúfoltnak találjuk, akkor irány Blagaj! A Buna forrása közelében található település kevésbé látogatott, mint Mostar; a rövid folyó forrása pedig Európa egyik legbővizűbb karsztforrása, amelynek 8-10 fokos vize a legmelegebb nyári napokon is felfrissít.

A blagaji derviskolostort a források szerint 1520 körül alapították, de a ma is látható épület az 1851-es átépítést követően jött létre. A kolostor épületének elhelyezkedése gyönyörű: a kétemeletes épület a Buna forrása fölé épült.

A dervisek – egyszerre öt-hat férfi – évszázadokon keresztül éltek itt elzárva a világtól, csendben, elmélkedve, szegénységben. A muzulmán szúfi testvériség képviselői voltak, akik a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan aszkétaéletet éltek. Szertartásaik során gyakran estek teljes extázisba, ez a híres dervis tánc.
Ez  az egyik legfontosabb és látogatottabb szúfi zarándokhely a világon.


A különböző vallási funkciókat betöltő helyiségek szőnyegekkel és Koránból vett idézetekkel vannak gazdagon díszítve. A kolostor erkélyéről pedig fantasztikus a kilátás a Buna forrásbarlangjára, az épület fölött magasodó sziklafalra és a folyó kékeszöld vízére. Az emeleten, egy bezárt szobában van Sari Saltuk és Ačik Pasa sírhelye, ők a Tekija (a dervisrend) vezetői voltak. 1952 óta nem élnek itt szerzetesek, azóta a környék egyik kiemelkedő turisztikai látványossága a kolostor.

A kolostorba csak a muzulmán vallásnak megfelelő öltözetben szabad belépni: a lábbelit le kell venni, a nőknek pedig el kell takarniuk a vállukat és a fejüket.