Az albán konyha egyik különlegessége az úgynevezett háromtejes sütemény, amely annyira kedvelt, hogy a térség más országaiban is örömmel átvették. Nem véletlen, hiszen olyan lágy és puha, hogy szétolvad a szájban, a tetejét pedig krémes karamellréteg fedi.
A trilece szó szerint három tejet jelent, mivel eredetileg háromféle tejből (tehén, kecske, birka) készült. Ma már a tehéntejes változat az elterjedt, a név azonban továbbra is ráillik, mert három formában is kerül tej ebbe a fantasztikusan lágy ízű és állagú, rezgős süteménybe.
Az alapja egy könnyű és puha piskóta, amit tej, tejszín és sűrített tej vagy tejpor keverékével öntenek le, amit a tészta felszív és krémes állagúvá válik, holott valójában nincs is krém a desszertben
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
A tejes keverékhez:
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 20 dkg sűrített tej
A karamellhez:
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
- 2,5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jó keményre verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat is, tovább verjük, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzáöntve tovább habosítjuk. A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe téve kb. 25 perc alatt megsütjük.
A tejes keverékhez a tejet, a tejszínt és a sűrített tejet egy edénybe öntjük, és kevergetve felmelegítjük, mielőtt felforrna, egy merőkanállal egyenletesen a piskótára locsoljuk, hagyjuk kihűlni.
A karamellhez a cukrot 2 evőkanál vízzel egy serpenyőbe tesszük, kevergetve felolvasztjuk, majd amikor szép aranybarna színe van, hozzáadjuk a vajat, ha ez felolvadt, akkor a tejszínt is, és addig keverjük még a tűzön, amíg újraolvad a hideg tejszíntől összeugrott karamell. A tűzről levéve 4-5 percet kevergetve hűtjük, majd meglocsoljuk vele a süteményt, és egyenletesen elsimítjuk.
Tálalás előtt érdemes néhány órát hűteni, hogy összeérjenek az ízek.