A kétszemélyes táljuk embert próbáló feladat, autentikus szerb ízek, parázson grillezett ételek várják a vendégeket akiket letisztult, modern, de nem hivalkodó belső fogad. Ellátogatunk a Haris közbe, hogy megkóstoljuk a szerb gasztronómia jellegzetes ételeit. A Yu-Grill üzletvezetőjével, Kovács Evelinnel beszélgettünk.

 

Mikor nyitott a Haris-közi étterem, mert hogy több Yu-Grill egység is van?
A Ráday utcai étterem nyílt először, mi pedig nagyjából egy éve.

Nevéből ítélve ez egy vegyes konyhát képviselő, jugoszláv étterem vagy szerb, horvát…?
Egyértelműen szerb étterem. Hagyományos szerb ételeket készítünk a Balkán egyik leghíresebb, leszkovaci receptjei alapján. A szakácsok is a dél-szerbiai Leszkovacból jöttek. A város a szerb grill ételek legismertebb otthonának, központjának számít.

Akkor tehát ugyanúgy készül mint kint?
Igen, mi csak faszenes parázson grillezünk, az elkészítési technológia, ízesítés is azonos.


Honnan érkezik az alapanyag?
Az alapanyagok Magyarországról érkeznek, mivel jó minőséget tudnak nekünk biztosítani. A hús az alapvető alapanyag, mi csak marhahússal dolgozunk.

Vannak balkáni italaik?
Természetesen vannak, a magyar mellett dalmát borokat kínálunk széles választékban, de van sljivovica és pelinkovac italunk is, emellett szlovén Lasko csapolt sört kínálunk.

Hangzása miatt sokan azt hiszik, hogy a pelinkovac a magyar pálinka megfelelője, de nem így van. A pelinkovac gyomorkeserű. Jellegzetes illatát és ízét a fehér ürömnek köszönheti. Hasonlóan az Unicumhoz, ez is gyógynövényekből készül, de alkoholtartalma gyengébb, 28-35%-os.

Hogy fogadják az ételeket?
Úgy gondolom, hogy a magyarok nagy része nem ismeri a szerb konyhát, aki ismeri, az viszont szereti és visszajáró vendég. Ezzel együtt nyitottak az emberek, szívesen próbálnak ki új ételeket, nem véletlen, hogy ennyi nemzetközi étterem van Budapesten. Miután bent vagyunk a Belvárosban, így külföldiek is szép számban járnak hozzánk és elégedettek szoktak lenni az ételek minőségével.

Ha valaki nem ismeri a szerb konyhát, kinek ajánlja?
Ez egyértelmű: a húskedvelőknek. A faszénen grillezett ételek jellege, a minőségi alapanyagok és az eredeti receptek alapján csak jó lehet a végeredmény.

Szerveznek rendezvényeket?
Télen volt az étteremben élő szerb zene, az nagyon tetszett a vendégeknek. Mindenféle rendezvényeket szervezünk, a szülinapon keresztül a legénybúcsúig. Az étteremnek nagy a belső tere, így sok vendég fér el.

Melyik a legnépszerűbb étel?
Egyértelműen a pljeskavica, főleg a töltött változata, de nagyon szeretik a gyevreket és a csevapcsicsit is.
A gyevrek egy grillezett, darált marhahúspogácsa urnebesszel a tetején,  ami körözöttünkhöz áll közel”

Yu-Grill

Budapest, Haris köz 4

Facebook oldaluk