Különös helyszínt talált egy siófoki építőipari cég, hogy felhőkarcolót emeljen a Balkánon: az észak-boszniai Brcko látszólag csak egy alig több mint negyvenezres település. 

Ötvenemeletes épületet építenének a magyarok Bosznia-Hercegovinában! – ezzel a címmel köszönt be pár hete Bosznia legnagyobb gazdasági portálja, a Biznisinfo.ba, miután megtudták: Brcko városában magyarok bejegyeztek egy céget, amely több objektumot is építene a városban. „Különösen figyelemreméltó az a tény, hogy a tervek szerint egy ötvenemeletes épületet építenének. Amennyiben ez valóban megvalósulna, ez lenne a legmagasabb épület Bosznia-Hercegovinában”

Ami a részleteket illeti, a magyar befektető nem más, mint a siófoki Molnár 2010 Kft., amelynek a tulajdonosa, Molnár József nemrég jegyeztette be a cégét Brckóban. Az üzletember a lapnak azzal indokolta a választását, hogy a város nagyon kedvező és szép helyen terül el a Száva mentén, és mivel közös határa van Horvátországgal, lényegében az Európai Unióval is határos.

Brcko elhelyezkedése valóban kulcsfontosságú Bosznián belül, ugyanis ez a város köti össze a boszniai Szerb Köztársaság keleti és nyugati részét. A Boszniai-hercegovinai Föderáció számára sem volt mellékes a település: számukra ez a város az egyetlen kijutási lehetőség Horvátország keleti részére. A terület speciális jogi státuszt kapott, melynek értelmében jogilag ugyan a Bosznia-hercegovinai Föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság osztozik rajta, de a gyakorlatban kormányzatát a bosznia-hercegovinai állam, illetve egy felügyelő személyében a nemzetközi közösség látja el.

Ha Molnár József tervei megvalósulnának, a brckói felhőkarcoló a balkáni rekordok könyvébe is bekerülhetne. Jelenleg a 261 méter magas, 66 emeletes Istambul Sapphire a legmagasabb épület a Balkánon, amit az 51 emeletes Spine Tower követ. Bosznián belül azonban a Molnár-féle felhőkarcoló azonnal országos csúcsot döntene, hiszen az Avaz Twist Tower a maga 142 méteres magasságával „csak” 38 emeletes. Ami pedig a lakóépületeket illeti, az új kezdeményezés alaposan ráverne a szarajevói Bosmal City Centerre is, ami 35 emeletet foglal magába.