A bosnyák ragu egy tradicionális balkáni egytálétel, melynek összetevői térségenként eltérnek, hagyományos módon cserépedényben készítik

Hozzávalók 4 fő részére: 1 kg borjú, birka és/vagy marhahús (például marhalábszár) felkockázva; 5-6 szem burgonya, 1-2 paprika, 1-2 felkockázott paradicsom, 2 vöröshagyma, 3 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1-2 paszternák, 1 zeller, 1 kis fej káposzta fele, néhány gerezd fokhagyma.
Adható hozzá zöldbab, padlizsán is akár. Őrölt pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük, esetenként szegfűszeggel, borókabogyóval.

A bosnyákok sok helyen savanyítva eszik – az asztalra kenyeret, kajmakot és ecetet tesznek mellé, meg friss zöldfűszert.

Elkészítése:
A hagymát és a felkockázott húst egy serpenyőben megpirítjuk, majd egy tepsi vagy cserépedény aljára helyezünk. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, fűszereket és annyi vizet  (adott esetben bort), hogy ellepje. Így kerül a 200 fokos sütőbe kb. 60 percre, ekkor adjuk hozzá a burgonyát és további 30 percig puhítjuk

Mint ahogy a hozzávalók, úgy a sűrűsége sem egységes – van ahol gulyásleves állagú, de a legtöbb helyen megáll benne a kanál.