A tompai határátkelőtől mindössze 100 méterre levő szupermarketek tarolnak az áfa visszatérítés miatt, de nem panaszkodhatnak a vajdaságiak sem.

A Határ Diszkont Kft. és a Tompaker Kft. döbbenetesen nagy árbevételt produkál, előbbi 7,1, utóbbi 6,9 milliárdos forgalmat bonyolított 2017-ben a magyar-szerb határ közvetlen közelében. Összehasonlításképp ez az összeg legalább ötszöröse a jól ismert kereskedelmi láncok egy boltra jutó forgalmának.

Az óriási forgalom magyarázata egyszerű – szerbiai lakosok átjárnak vásárolni ide a közeli Szabadkáról és környékéről. Megéri nekik, hiszen a magyar állam visszatéríti nekik az áfát a vásárlásaik után, az pedig 27%.

A magyar szabályok szerint ugyanis egy külföldi vissza tudja igényelni az Európa-rekorder áfát, ha összesen 175 eurónál többet költ egyszerre. Ez idén 54 425 forint, mert a tavaly októberi árfolyammal kell számolni.

Ha egy szerb lakhelyű ember vásárol, tőle nem lehet elkérni az áfát, mert ő nem alanya a magyar áfatörvénynek. A lakhely számít, nem az állampolgárság, tehát nincs jelentősége, hogy kettős állampolgár.

Hozzá kell tenni, hogy nem saját részre vásárolnak ily módon, hanem továbbértékesítésre szánják. Hiszen az áfa visszatérítés mértéke elegendő ahhoz, hogy ugyanazt a terméket olcsóbban kínálják például Szabadkán, ahova aztán Magyarországról járnak át vásárolni tömegesen.