Az elsőt még a város ostroma alatt rendezték meg, így akarták megmutatni, hogy a kultúra még a vészterhes időkben is képes virágozni.

Míg az első fesztiválon, 1995-ben mindössze 37 filmet mutattak be, addig idén 56 ország alkotóinak 270 filmjét vetítik le.

„Számunkra a kultúra élet-halál kérdése. Mi nem azért élünk, hogy együnk, vagy egyszerűen csak túléljünk. Szükségünk van ezekre a kulturális eseményekre, különösen az olyan városokban, mint Szarajevó. El kell jutnunk azokhoz az emberekhez, akik nem is olyan rég még a puskájukra hajolva figyelték a másikat. Bízom benne, hogy a politikusok hamarosan megértik az ilyen kulturális események fontosságát, és sokkal nagyobb támogatásban részesítik majd őket, mint most. Most ugyanis nem kapunk túl sok támogatást” -mondta Danis Tanović, akinek A fiú című alkotásának világpremierjével kezdődött az idei filmes seregszemle.

Az idei szarajevói filmfesztivál legnagyobb sztárja az Oscar-díjas mexikói rendező, Alejandro González Iñárritu.

Hat magyar film, Szabó Réka, Bársony Katalin, Tóth Luca, Andrasev Nadja, Moldovai Katalin és Gyulai Panni alkotása versenyez a fesztiválon a Szarajevó Szíve díjakért. A jubileumi fesztivál bemutatja a felújított Sátántangót, az idén 25 éves Tarr Béla-filmet is.