Sörgyár, hadiipar, dohány cég és hajógyár, van közel 300 éves cég és van, ami csak 21. A Balkán legrégebbi, ma is működő vállalatait vettük végig országok szerint.

Horvátország – Kraljevica Shipyard (1729)

Horvátország legrégebbi vállalata az adriai Kraljevica városában található cég, mely hajóépítéssel foglalkozik.
Ha minden igaz, a Kraljevica Shipyard a világ legrégebbi hajóépítő vállalata, mely a horvát állam kezében van.

Bosznia-Hercegovina – Sarajevska Pivara (1864)

Ha Szarajevó, akkor bizony Sarajevsko (Szarajevszko) sör, aminek hatalmas történelme van, ugyanis a sörgyárat még 1864-ben alapították. Azóta pedig a térség egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát, a jugoszláv időkben a top 4-be is beletartozott. A tulajdonosa Hilmo Selimovic. Érdemes ellátogatni egyébként a sörgyárba, ahol található egy múzeum és egy remek étterem is.

Szerbia – Apatin Brewery (1756)

A szarajevóiaknál csak a szerbiai Apatin Brewery tekint vissza nagyobb múltra. 1756-ban alapították a sörgyárat Imperial néven, ami a vajdasági Apatin településen található. Talán a leghíresebb sör, amit itt gyártanak az igen kedvelt szarvasos Jelen pivo, de emellett gyártanak itt Beck’s, Stella Artois, Nikšićko söröket is. A cég az amerikai Molson Coors-hoz tartozik. Az Apatini sörgyár a Balkán egyik legnagyobb italgyártója.

Montenegró – Pošta Crne Gore (1841) 

A montenegrói Postát 1841-ben alapították, mely az ország legrégebbi mai is működő vállalata. Az első bélyegét később 1874-ben nyomtatták. A közel 900 munkavállalóval rendelkező cég a montenegrói állam kezében van.

Albánia – Albtelecom (1912)

Albániában egy telekommunikációs cég tekint vissza a legrégebbi múltra, az Albtelecom-ot 1912-ben alapították, mely korábban állami, ma pedig nagy részben török cégek kezében van.

Macedónia – Tutunski Kombinat Prilep (1873) 

A macedóniai Prilep városa híres dohányleveleiről, így nem meglepő hogy a Balkánt ellátó dohánygyár az ország legrégebbi, ma is működő cége. A Tutunski Kombinat Prilep korábban főleg a dohány eladásával foglalkozott, ma viszont már egy gyárral is rendelkeznek. A macedón cég több, mint 1500 embert foglalkoztat. Prilepben egyébként az utcák tele vannak száradó dohánylevelekkel, amik különleges látványt nyújtanak.

Koszovó – Meridian Corporation (1999) 

Koszovó legrégebbi vállalata mindössze 21 éves, így nem igazán nevezhető réginek.  Ez nem meglepő hiszen az ország csak 2008-ban lett független. A Meridian élelmiszer és ital beszállításával foglalkozik, ők Koszovó legnagyobb cége.

Bulgária – Arsenal AD (1878)

Bulgáriában egy fegyver, lőszer és minden katonai dolog gyártásával foglalkozó Arsenal AD a legrégebbi vállalat, mely világszinten van jelen a fegyverpiacon, számos országba exportálnak. A cég székhelye korábban Szófiában volt, de ma már Kazanlak a központ. Az Arsenal AD-nek 7000 dolgozója van, így a Balkán egyik legnagyobb vállalata.

Görögország – Traditional Kafenio of Emmanouil Forlidas (1785) 

Görögországban egy kávézó a legrégebbi vállalat. A kávézó még ma is működik és azóta is a Forlidas család foglalkozik vele. A görög kávézó az ország középső területén található egy kis faluban, Lafkos-ban. Talán ez a listából a legkülönlegesebb cég, mely méltón tükrözi a görög életérzést és hangulatot.

Törökország – Çemberlitaş Hamami (1584) 

Törökországban nem túl meglepő módon egy hamam (avagy törökfürdő) a legrégebbi vállalat, mely ma is működik. 1584-ben alapították, mellyel a Balkán legrégebbi cége, azóta pedig sok minden történt az Isztambulban található fürdővel. Érte földrengés, étterem volt, bezárt, ma pedig már múzeum, mely a fürdő több százéves történetét mutatja be. Érdekesség, hogy az itt dolgozók hosszú évekig albánok voltak.

Ha érdekel Európa vagy a világ összes legrégebbi vállalata kattints a linkre: businessfinancing.co.uk