A Balkaninfo.hu egész héten kint volt az idén 25. alkalommal megrendezett Sziget Fesztiválon.

Nem ez volt az első Sziget fesztivál, amin részt vettünk, így van összehasonlítási alapunk az előző Szigetek között. A Hajógyári-szigeten megrendezett fesztivál Európa egyik leghíresebb és legjobb fesztiválja, nem véletlen hogy a külföldiek tömegesen érkeznek erre a hétre Budapestre.

A fesztiválozók nagy része külföldi, Hollandiából, Németországból, Franciaországból vagy Angliából érkezett, de igazából nem merész, ha azt állítjuk, hogy a fél-világ ott volt. A Balkán-félszigetről is bőven érkeznek a Szigetre, idén a szlovénok és a horvátok lehettek a legtöbben, de voltak macedónok, szerbek és bosnyákok, sőt még egy albán futballmezest is láttunk.

A Szigeten idén olyan sztárok léptek fel, mint Pink, Macklemore, Wiz Khalifa vagy a The Chainsmokers. Szerencsére annyi színpad és fellépő van, hogy mindenki megtalálja a kedvencét. Idén a nagyszínpadra is jutott egy balkáni fellépő, méghozzá a Dubioza Kolektiv Boszniából, akik zenéjükkel igen meglepték a tömeget. Nagy esélyt kapott az együttes ezzel a fellépéssel és bizonyították is, hogy jövőre is szeretnének jönni. A másik nagy fellépő egyértelműen Goran Bregovic és “csapata” volt, akik a Világzenei színpadon léptek fel szombat este, a nézőtéren egy tűt nem lehetett elejteni, annyian voltak. Fellépett a szlovén Magnifico is, de volt több horvát zenész is.

A következő sorokban leírjuk mi tetszett nekünk a Szigeten és mik voltak kevésbé jók:

Amik jók voltak

A Sziget Fesztivál egy nagyszerű esemény, rengeteg emberrel, jobbnál-jobb zenékkel és bulikkal, amely évente majdnem félmillió embert vonz. Több különböző színpad van, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, legyen az világzenei, reggae vagy elektronikus. A kulturális eseményekben is nagyon erős a Sziget, remek a cirkusz és szinte nem lehet úgy sétálni, hogy valami utcabálba ne fusson bele az ember. Ami kifejezetten jó volt, az az Art Zone, ami egy nyugalmas hely csupa-csupa érdekes és színes művészeti dologgal. A balkáni konyha szerelmesei is tudnak enni egy jót a fesztiválon, de aki egy jó hamburgerre vágyik az is megtalálja a maga helyét. Sokan veszélyesnek tartanak egy ilyen fesztivált, pedig nem igaz, nagyon biztonságos, belépésnél személyigazolványt is kérnek, csomagokat átvizsgálják és nagyon figyelnek, hogy ne legyen semmi probléma.

Amik kevésbé jók

A legnagyobb negatívum természetesen az árak. Amit meglehet viszont érteni, aki ránéz a fesztivál költségvetésére az látja, hogy a költségvetés tartása és az infláció miatt kénytelenek árat emelni évről-évre. Ezek az árak viszont a legtöbb magyar embernek drágák, ez abból is látszik, hogy a fesztiválozók 80%-a külföldi. A napijegyesek nagy része viszont inkább magyar. Egy normál hetijegy majdnem 100 ezer forint. A másik nagy negatívum a tömeg, nincsen egy nyugodt hely, ahol le lehet ülni beszélgetni. Mindenhol, de tényleg mindenhol szól a zene, ami persze jó, de néha azért egy rövid szünet kell 🙂 A mellékhelységek állapota és a szagok – ezek is nagy negatívumok, de ez a legtöbb fesztiválnál így van.

Zárásként annyit lehet mondani, aki szereti a zenét és a jó bulikat, menjen ki a Szigetre, persze ha megteheti …