Albániban az emberek nagyon szeretik a focit, sőt egyenesen imádják, így nem meglepő, hogy ultrák is szép számmal vannak.

Albánia hatalmas sikert ért el, amikor 2016-ban kijutott a franciaországi labdarúgó Európa Bajnokságra. Az albán foci egyre sikeresebb, a válogatott is egyre jobb eredményeket ér el, ez azt bizonyítja nem minden a pénz. Albániában a futball egy hatalmas kiugrási lehetőség és sokan élnek is ezzel.

Az albán szurkolók híresek fanatizmusukról és balhéikról, most pedig bemutatjuk a KF Tirana ultráit a Tirona Fanatics szurkolói csoportot !

A szurkolói csoport elődje a Tirona Ultras volt, melyet még 1986-ban alapítottak a kommunista Albániában, tehát illegálisan kellett szervezkedniük és járniuk az országot. A szervezett csoport fiatalabb tagjai viszont a 2000-es években úgy gondolták az “öregek” nem képviselik úgy a csoportot, ahogy kellene, így megalapították a saját csapatukat, a Tirona Fanatics-et (2006-ban). Az ultracsoport hamar híressé vált Albániában, ők lettek a legszervezettebbek az egész országban.

A futballcsapatuk most kiesett az albán másodosztályba és ez nem túl meglepő, ugyanis nem nagyon vitézkednek futballban, de hát van helyette kosárlabda. A kék-fehérek legnagyobb riválisa a szintén tiranai Partizani csapata. Albániában nem igazán vannak jóban senkivel, de Koszovóban és Macedóniában barátokra leltek. A két országban lévő albán ultrákkal (Plisat Pristinából és Shvercerat Shkupi Szkopjéből) szinte testvéries a kapcsolat.


Ha érdekel Görögország egyik leghírhedtebb ultracsoportjának a Gate 7-nek (Olympiakos) a története, kattints a linkre !