Umag Horvátország és azon belül Isztria egyik legszebb helye csodás tengerparttal és számos látnivalóval, mindössze 600 km-re Budapesttől.

Rövid történelem 

Umag római nemesek nyári rezidenciája volt. Eredetileg nem a mostani Umag területén, hanem innen kicsit északabbra Zambratija a Katoro településeken építették fel a római nemesek a villáikat. Számos vidéki villa romja, mozaikdarabok, kerámiatárgyak, egykori kikötő alapzatok maradtak fenn a római időkből. A Római Birodalom bukása után kivonultak Umagról a római katonák, védtelenül maradtak az isztriai városok, melyeket a Bizánci Birodalom sorra elfoglalt. 1269-ben bekebelezte a Velencei Köztársaság. A velencei uralom alatt virágzó tengeri hatalom volt Umag. A Velencei Birodalom bukása után az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Az I. világháború után Olaszországhoz csatolták, majd a II. után Jugoszlávia része lett. Umag 1991-ben tért vissza Horvátországhoz.

Látnivalók

Umag óvárosa egy kis, keskeny félszigeten kezdett el kialakulni. Már a római időkben elkezdték feltölteni a keskeny földnyelvet és összekötni a szárazfölddel. A mai óváros a XIII. és XVI. század között alakult ki. A legfontosabb látnivalók a Főtéren találhatók. A Mária Mennybemenetele templomot a XVIII. században építették, a különálló harangtorony, pedig a XVII. század végén épült. Általában a templom és a tornya össze szokott tartozni, egy építményt képeznek. Itt Umagban nemhogy ketté van választva a két építmény, de majd egy évszázad is elválasztja őket egymástól (a templom közel 100 évvel később épült meg, mint a tornya).

Az óvárosban több kisebb teret, nagyon sok szűk sikátort és gótikus, reneszánsz épületet találunk. Sok helyen még ma is épségben megmaradt az egykori várfal. Az óváros érdekes látnivalója még a félsziget déli és nyugati végén fekvő bástyák. Sok bástya lakóépületté lett átalakítva az évszázadok során. Ha Umagon nyaralunk, többször be fogunk látogatni az óvárosba.

Strandok 

Umag strand-zónája mintegy 8 kilométer hosszan terülnek el mind az északi, mind a déli irányban. Umag strandjai jellemzően apró kavicsosak, sziklások, illetve betonozottak, de több helyen találunk homokos partszakaszokat is. Az alábbiakban a legfontosabb tengerpartokat mutatjuk be.

Helyi gasztronómia 

Mivel itt elég napfény van és kiváló minőségű a termőtalaj, így Umag környékén Horvátország egyik legjobb olívaolaját állítják elő. A bortermesztés is országhírű. Jellemző borok: Malvasia (gyümölcsös fehérbor), Teran (testes vörösbor) és Muscat (muskotály, fehér desszertbor). A halas ételeken túl (hal, rák, kagyló) az isztria sinka, spárga, szarvasgomba és az imént említett olíva, illetve helyi borok, ami az umagi specialitásokat illeti.

Látnivalók a környéken

Egy Umag nyaralás során érdemes felfedezni a környék látnivalóit. Az egyik legérdekesebb helyi látnivaló, a Savudrija világítótorony. 1818-ban épült. Ez a legrégebbi világítótorony az Adrián. 36 méter magas. Fénye mintegy 30 kilométer távolságból is látszódik.

Sipar Umagtól 4 km-re északra Savudrija felé található. A romváros, pontosabban a ma már csak néhány épületrommal tarkított (fél)sziget hosszú és keserves történelemmel rendelkezik. Sipar város már a római uralom idején is létezett. Az ősi városban egy nagy kastély volt, amely évszázadokon át védelmezte a várost a külső támadásoktól. Az egykoron fényes város rommaradványai ma egy félszigeten és körülötte a tenger alatt található. Ha figyelmesen sétálunk a félsziget körül, felfedezhetjük még az egykori bástyák, kikötők és épületek maradványait.