Az albán Tavë kosi egy rendkívül egyszerű recept, amelyet báránnyal, rizzsel és joghurttal készítenek. Mivel Albánia Elbasan nevű városából származik Tavë Elbasani néven is ismert. Kedvelt étel a helyiek és a turisták körében egyaránt.
A név albánul egész egyszerűen cserépedényt jelent. Az egyik legegyszerűbben elkészíthető és nagyon finom albán jellegzetesség: joghurtos báránysült. Bárány helyett néha csirkét használnak, de a bárány intenzívebb íze miatt az az igazi.
Kalóriadús étel ezért aki fogyózik, annak nem ajánlott.
Hozzávalók a bárányhoz (2 főnek):
- 600 g bárányhús
- 20 g vaj
- 2 e.k. olívaolaj
- 70 g rizs
- 2 e.k. oregánó
- 450 ml forrásban lévő víz
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors (ízlés szerint)
Hozzávalók a rántáshoz:
- 50 g vaj
- 2 e.k. liszt
Hozzávalók a joghurtos öntethez:
- 750 g görög joghurt
- 6 tojás
- só, bors
ELKÉSZÍTÉS
- A csirkecomb filét megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet. Forró olajon pár perc alatt aranybarnára sütjük a húst, kérgesítjük.
- Hozzáadunk kevés sót, oreganot, 5-6 darab megtisztított fokhagyma gerezdet és felöntjük másfél deci vízzel. Lefedjük, majd puhára pároljuk (a báránynak több idő kell).
- Rántást készítünk olajból és lisztből, majd a joghutrba bekeverjük a tojásokat és a rántást.
- A kivajazunk egy sütőedényt (lehetőleg cserépedényt), majd az aljára szórunk egy sor nyers rizst. Ennek a célja, hogy a sütés közben keletkező nedvességet felszívja. Ha tartalmasabbra akarjuk készíteni az ételt, főzzünk több rizset “molto al dente”-re. (Nota bene: ha sok a rizs, kemény marad, ha kevés, az ételnek leve marad.)
- A rizsre szórunk oreganot és a megtisztított, felszeletelt fokhagymát is (sokat), majd ráterítjük a húst, leöntjük a joghurtkeverékkel.
- A 180 fokra előmelegített sütőben letakarva 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve addig sütjük, amíg a joghurt barnára nem pirul.