Az albán Tavë kosi egy rendkívül egyszerű recept, amelyet báránnyal, rizzsel és joghurttal készítenek. Mivel Albánia Elbasan nevű városából származik Tavë Elbasani néven is ismert. Kedvelt étel a helyiek és a turisták körében egyaránt.

A név albánul egész egyszerűen cserépedényt jelent. Az egyik legegyszerűbben elkészíthető és nagyon finom albán jellegzetesség: joghurtos báránysült. Bárány helyett néha csirkét használnak, de a bárány intenzívebb íze miatt az az igazi.

Kalóriadús étel ezért aki fogyózik, annak nem ajánlott.

Hozzávalók a bárányhoz (2 főnek):

  • 600 g bárányhús
  • 20 g vaj
  • 2 e.k. olívaolaj
  • 70 g rizs
  • 2 e.k. oregánó
  • 450 ml forrásban lévő víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors (ízlés szerint)

Hozzávalók a rántáshoz:

  • 50 g vaj
  • 2 e.k. liszt

Hozzávalók a joghurtos öntethez:

  • 750 g görög joghurt
  • 6 tojás
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS

    1. A csirkecomb filét megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet. Forró olajon pár perc alatt aranybarnára sütjük a húst, kérgesítjük.
    2. Hozzáadunk kevés sót, oreganot, 5-6 darab megtisztított fokhagyma gerezdet és felöntjük másfél deci vízzel. Lefedjük, majd puhára pároljuk (a báránynak több idő kell).
    3. Rántást készítünk olajból és lisztből, majd a joghutrba bekeverjük a tojásokat és a rántást.
    4. A kivajazunk egy sütőedényt (lehetőleg cserépedényt), majd az aljára szórunk egy sor nyers rizst. Ennek a célja, hogy a sütés közben keletkező nedvességet felszívja. Ha tartalmasabbra akarjuk készíteni az ételt, főzzünk több rizset “molto al dente”-re. (Nota bene: ha sok a rizs, kemény marad, ha kevés, az ételnek leve marad.)
    5. A rizsre szórunk oreganot és a megtisztított, felszeletelt fokhagymát is (sokat), majd ráterítjük a húst, leöntjük a joghurtkeverékkel.
    6. A 180 fokra előmelegített sütőben letakarva 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve addig sütjük, amíg a joghurt barnára nem pirul.