Koszovói albán csapatok indultak meg a szerbek lakta Észak-Koszovóba és a szerbiai határ felé, Belgrád egyelőre figyeli a lépéseiket, és ha kell, közbelép – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön.

Aleksandar Vucic szerint a fegyvereseket feltehetőleg két ok miatt küldték a szerbek lakta területre: egyrészt erőfitogtatásból, másrészt pedig a Szerbiával közös zöldhatár ellenőrzésére, hogy megakadályozzák a szerbiai áruk Koszovóba juttatását – írja az MTI.

Koszovó szerdán száz százalékra növelte a Szerbiából érkező termékek vámját, ami a szerbek szerint voltaképpen ellehetetleníti a szerbiai termékek árusítását Koszovóban, ugyanis ilyen magas áron senki nem akarja majd azokat megvásárolni.

Az albánok szerdán több helyen is máglyán égették el a szerb árukat, amit a szerb államfő nácizmusnak nevezett.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő egy nappal a vámok megemelése után arról beszélt, hogy a vámokat csak akkor csökkentik, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét. Erre reagálva Aleksandar Vucic leszögezte, hogy ilyesmire biztosan nem kerül sor. Hozzátette: Pristina lépése mögött bizonyosan valamely nagyhatalom áll, mert a koszovóiak saját maguktól nem találtak volna ki ilyet.