Az Ovčar-Kablar szurdok Szerbia nyugati részén található Čačak várostól nem messze. Gyakran Athos-hegyként is szokták említeni, mivel számos ortodox kolostor található itt.

A nyugati Morava folyó mentén található szurdok sok szempontból egy igen különleges hely, nézzük mik ezek:

1. Természet

Talán nem igazán igényel magyarázatot, hogy miért a természet az egyik indok, hogy ide ellátogasson az ember. Távol a város zajától, az autóktól és mindentől, a szurdok tetején állva el lehet látni messzire és elgondolkodni az élet értelmén … vagy hogy mit ebédeljen az ember 🙂

2. Kolostorok

A másik érv, hogy az ember ide látogasson, azok az ortodox kolostorok, amik a szurdok mentén találhatóak, ezek közül több az 5-600 éves is. Számos barlangtemplom is található itt. Egykor közel 300 templom is volt, mára már viszont csak nagyjából 10 maradt fenn.

3. Fürdő

Ehhez már el kell látogatnunk Ovčar Banja városba, ami nevéből adódóan egy fürdőváros, számos kikapcsolódási lehetőséggel és egy igen hangulatos belvárossal. Egy remek lehetőség, hogy a túra fáradalmait kipihenje az ember.

Szerbia telis-tele van csodálatosan szép természeti látnivalókkal, amiket kár kihagyni, ha az ember erre jár. Érdemes kipróbálni a helyi ételeket és italokat is, hogy még autentikusabb legyen az utazás. Irány Szerbia!