Magyarország és Szerbia szorosabb együttműködésre törekszik az oktatás, a kultúra és a sport területén a jövőben – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken Belgrádban a magyar sajtónak, miután megbeszélést folytatott a kulturális, az oktatási és a sportügyi szerb tárcavezetővel.Kásler Miklós felhívta a figyelmet: a magyar kormány határozott célkitűzése, hogy a Balkán felé ezeken a területeken megerősítse a kapcsolatait.

A politikus kiemelte, hogy a két ország igyekszik kiterjeszteni együttműködését a kultúra területén, és az a cél, hogy Magyarország növelje a jelenlétét, és nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is megjelenjenek a magyar kulturális intézmények és a magyar kultúra.

Belgrádi kérés az, hogy jelenjen meg Szerbia déli részén is a magyar kultúra, a magyar zene, a magyar színház – mutatott rá a tárcavezető.

Örömmel nyugtázta, hogy a közelmúltban megjelent egy szerb-magyar középszótár, ami alapot adhat a könyvfordítások területén történő együttműködésnek, vagyis több szerb könyv magyar fordítása jelenthet meg, és növekedhet a magyar könyvek szerb nyelvű kiadásainak a száma is. A találkozón szó esett a belgrádi és a budapesti nemzeti színház együttműködéséről, valamint színészek és művészek vendégszerepléséről.

Vladan Vukosavljevic tájékoztatási és kulturális miniszter, valamint Kásler Miklós arról is egyeztetett, hogy a közeljövőben Belgrád Zimony városrészében szobrot emelnek Hunyadi Jánosnak, a nándorfehérvári csata győztes hadvezérének, Budapesten pedig a szerb származású Nikola Tesla feltaláló kap emlékművet.