Van egy város Macedónia közepén, amit a dohány városának is szokták hívni, mivel ez az ország legnagyobb dohánytermesztője.

Aki már járt a Balkánon tudja, hogy bizonyos barátok nem hűtőmágnest vagy bort kérnek, hanem cigarettát.
Az indok igen egyszerű, a cigi sokkal olcsóbb a Balkánon, mint Magyarországon. Macedóniában például háromszor olcsóbb. Ezek csak a bolti árak! Ugyanis Macedóniában sokan maguknak termelik a dohányt, vagy megveszik az ismerősiektől (Macedóniában szinte mindenki ismer mindenkit) vagy a piacon.

Macedónia középső területén található a 65 ezres Prilep, aminek tökéletes az éghajlata a dohánytermesztésére, erre a nagy dohánygyárak is rájöttek, mint a Marlboro vagy a Camel. Így lett a város a Balkán egyik dohány ellátóközpontja.

Az érdekesség a városban nem is főleg a belváros, hanem sokkal inkább a külváros, ahol a házak oldalán szárítják a családok a dohánylevelet. A legtöbben maguknak, illetve családjuknak, ismerőseiknek termesztik vagy a helyi piacra viszik eladni. Ha úgy tetszik Prilepben rengeteg Nemzeti Dohánybolt található 🙂

Szintén érdekesség, hogy a városban található egy Dohány Múzeum is, ahová érdemes ellátogatnod, ha arra jársz.

Prilep egyébként egy érdekes város számos régi kolostorral, mint a Treskavec-kolostor, ami a híres macedón filmben is szerepelt. Az Eső előtt című filmben itt laktak a szerzetesek. Sajnos pár évvel ezelőtt leégett a kolostor.

Prilepi dohányszedők életéről készült 25 perces dokumentumfilm.