Ha a Vajdaságba látogat az ember, talán nem a Tarcal-hegység (avagy Fruška Gora) jut először az eszébe, pedig a Nemzeti Park számos érdekességet rejt a gyönyörű környező városokon túl a természeti kincseken át, a gasztronómiai élményekig.

A Tarcal-hegység (Fruška Gora) Szerbia északi részén, a Vajdaságban található, nagyon közel az ország második legnagyobb városához, Újvidékhez. A Nemzeti Park csodálatos természeti kincseket rejt, amiket egy túrázás, kirándulás során könnyedén fel lehet fedezni, mivel kiépített, kitáblázott útvonalak vannak, ezek közül a legnépszerűbb a szívvel jelölt.

Fotó: Luka Šarac

 

A kiránduláson túl érdemes ellátogatni a Fruska Gora több kolostorába is, ugyanis a dombok között 16 ortodox kolostort rejt a vidék, ezek közül ha mondjuk kettőt kellene kiválasztani, akkor a Krušedol és a Grgeteg kolostorok azok, amiket semmiképp sem érdemes kihagyni. Régi ikonosztázak, hangulatos kert és gyönyörű kapuk teszik különlegessé a kolostorokat.

A kirándulás és a kolostorok felfedezése után pedig oltsuk szomjúságunkat Szerbia legjobb boraival, a szerémségi bor központjában, Karlócán (Sremski Karlovci), melynek hagyományai egészén a római időkig nyúlnak vissza.
A szőlőtermesztés kultúrája azonban megmaradt, aminek zászlóshajója az ürmös bor kategóriába tartozó Bermet, ami a Titanic itallapján is szerepelt.

Ha pedig az ember már Karlócán jár érdemes egy sétát tennie a város hangulatos belvárosában, megnéznie a helyi katolikus és ortodox templomot, a gimnázium épületét és a négy oroszlános kutat. Karlóca, avagy szerb nevén Sremski Karlovci tökéletes hely a kikapcsolódásra és pihenésre. Emellett mindenképpen érdemes kiemelni, a helyi kuglófot, amit a helyi német kisebbség készített, a tradíció pedig a mai napig megmaradt. Egy karlócai kirándulás során készüljünk fel tehát a felejthetetlen gasztronómiai élményekre.

A Fruska Gora Nemzeti Parktól nem messze található Újvidék és Pétervárad, kezdjük utóbbival: az EXIT fesztiválnak is otthont adó Péterváradi erőd egyik legnagyobb érdekessége a fordított avagy részeges óra, melynek mutatói fordítva vannak. A Duna Gibraltárjának nevezett erőd fontos stratégiai szerepet töltött be egészen 1951-ig. Míg Pétervárad egy régebbi város, ezt sugallja épületei és hangulata is, úgy Újvidék nevéből adódóan is sokkal fiatalabb, csupán a 18. században vált jelentős településsé. Újvidék 2022-ben Európa Kulturális fővárosa, mely számos látnivalót rejt a Matica Srpska-tól a Mária neve templomig. 

Röviden összefoglalva a Fruska Gora, olyan hely, ahol garantáltan mindenki megtalálja a kedvenc helyét, legyen az egy kolostor, egy borászat vagy egy túraútvonal. Neked mi a kedvenc helyed?

Emellett természetesen még számos érdekességet rejt a Fruska Gora, de próbáltuk kiemelni a legszebb, legérdekesebb látnivalókat, figyelve arra, hogy mindenki megtalálhassa a maga kedvenc helyét.

 

A cikk megjelenését a Szerb Turisztikai Hivatal támogatta.
Weboldaluk: https://www.serbia.travel/en/serbia-hungary
Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/serbiatourism