Meglehetősen furcsa következménnyel jártak a 25 európai ország elektromos hálózatában január közepe óta tapasztalható jókora ingadozások: a hálózati áramról működő digitális ébresztőórák jó része pontatlanul jár.

Az európai elektromoshálózat-üzemeltetők szervezete szerint a zavart a Koszovó és Szerbia hálózatában keletkező energiahiány okozta, a rendszerből már több, mint 113 gigawattórányi energia hiányzik.

“Délkelet-Európában, egy nagyon pontosan körbehatárolható régióban egyensúlyhiány van a kereslet és a kínálat között, ami azt jelenti, hogy a rendszerösszekötő hálózat frekvenciája csökken, ami lassítja az elektromos frekvenciák által működtett órákat” – magyarázta az európai elektromoshálózat-üzemeltetők szervezetének kommunikációs igazgatója, Claire Camus.

A szervezet az Európai Bizottságot és az érintett országok kormányait is cselekvésre szólítja fel, egyrészt arra, hogy döntsék el, ki és milyen módon pótolja a hálózatból eltűnt energiát. Másrészt arra, hogy garantálják, ilyen többé ne fordulhasson elő.

Koszovó 2008-ban szakadt el Szerbiától: 2015-ben ugyan egyezményt írtak alá közös elektromos hálózatuk üzemeltetéséről, ám a megállapodás azóta sem lépett életbe.