Koszovói albán szélsőségesek támadást terveztek helyi szerb kolostorok ellen az ortodox karácsony idején, ám a hatóságok közbelépése miatt végül elálltak tervüktől. 

A karácsonyt a szerbek a múlt hét végén ünnepelték, és ilyenkor sokan látogatnak el a Koszovóban található szerb kolostorokba, illetve azok, akik az 1998-99-es szerb-koszovói háború idején hagyták el koszovói otthonaikat, ilyenkor látogatnak el szülőföldjükre. A szerbeket szállító buszokat az utóbbi években szinte minden alkalommal kövekkel dobálták meg albán szélsőségesek, de az idén a látogatások elmaradtak, mert a szerb hatóságok úgy ítélték meg, hogy a szokásosnál nagyobb a fenyegetettség.

A Večernje Novosti szerint a fő célpont a Visoki Dečani kolostor, illetve a peći patriarchátusi kolostor volt. Mindkét templom az ortodox szerbek fő koszovói szentélye. A tervüktől pedig csak azután álltak el, hogy a szerb biztonsági szolgálatok értesítették a koszovói, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőt, a KFOR-t. A tervezett támadásról szóló információt Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter és Ljubiša Diković vezérkari főnök is megerősítette, aki azt mondta, eddig minden békés és nyugodt.