Karlóca településről talán sokan hallottak egy béke miatt, de a 8 ezres kis város nem csak emiatt érdekes, kopott romantikája és borászati központja miatt is érdemes ellátogatni ide.

Karlóca avagy szerbül Sremski Karlovci városa valószínűleg a legtöbb külföldinek nem mond semmit, kis mérete miatt valószínűleg a térképen sem vennék észre, pedig számos látnivalót és érdekességet rejt.

1. BÉKEKÁPOLNA

Mint említettem Karlóca sok embernek ismerősen csenghet, főleg aki jártas a történelemben. A város 170 évig volt oszmán uralom alatt a 16. század elejétől egészen 1699-ig, amikor a városban kötötték meg a Karlócai békét. Ezzel a város és a történelmi Magyarország felszabadult az oszmán uralom alól (Temesvár később). A békekötés helyének dombján a ferences rendiek fakápolnát építettek, amelyet a Béke Királynőjének ajánlottak fel, és a Békekápolna nevet kapta. A mai kápolnát 1817-ben emelték a régi helyén. A templom ovális alaprajzú (a békeszerződéskor használt török sátrat idézi). Eredetileg négy bejárata volt (amint a tárgyaló felek is a négy égtáj felől léptek a sátorba és ülték körbe a kerek asztalt), de a keletit befalazták (amerről a törökök léptek be). Az elülső oldalán téglalap alaprajzú előteret és harangtornyot hoztak létre. Évente csak pár misét tartanak benne, sokáig elhagyatott volt.

2. VÁROS KOPOTT ROMANTIKÁJA

Hogyan lehetne leírni, ha egy épület, utca, városrész egykoron szép volt, ma már kicsit öreges, kicsit elhanyagolt, talán hasznaláton kívüli, de még fel lehet fedezni a ház szépségeit? Én ezt kopott romantikának szoktam hívni és nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én imádom 🙂 Elképzelni, hogy milyen lehetett egykoron a város, milyen lehetett az a konkrét épület, vajon mire használhatták számomra nagyon érdekes. Akinek szintén az, annak tetszeni fog Karlóca, hiszen a város tele van ilyen házakkal, utcákkal. A Mitropolita Stratimirovica utca telis-tele van ilyenekkel.

3. NÉGY OROSZLÁN SZÖKŐKÚT

A város jelképévé vált a főtéren található Négy Oroszlán Szökőkút, melyhez az a legenda is tartozik, hogy aki iszik a szökőkútból visszatér Karlócára, sőt még az esküvőjét is itt tartja. Nem véletlen az sem szerintem, hogy mellette található a Szent Miklós ortodox templom, ahol gyakran tartanak esküvőket. Karlóca egyébként vallási szempontból is jelentős város (a szerb metropolita pátriárka székhelye), a Pátriárka Hivatalát a Gimnáziummal szemben találjuk. A főtéren továbbá gyakran tartanak különböző vásárokat, érdemes megkóstolni ha lehetőségünk van a kuglófot, amit a helyi német közösség kezdett el készíteni (a városban volt egy aranyos kuglófbolt, de tudomásunk szerint bezárt sajnos)

4. GIMNÁZIUM 

Kihagyhatatlan látnivaló Karlócán a Gimnázium, mely Szerbia legrégebbi közéfokú oktatási intézménye, amit 1791-ben alapítottak, tehát több, mint 230 éve zajlik oktatás az épületben. A Gimnázium mind kívül, mind belül csodaszép. Csak képzeljük el milyen lehet ide gimibe járni!

 

5. BORÁSZATOK

Karlócát sokan Szerbia borászati központjának is szokták hívni, teljes joggal hiszen a környező Fruska Gora (Tarcal-hegység) ad otthont a borszőlőknek. (Fruska Gora és környékének látnivalói) A térség legtöbb borászatának pedig a városban van a pincéje. Külön érdekesség egy helyi desszertbor a Bermet, ami számos gyógynövényt is tartalmaz. A bor ha minden igaz rajta volt a Titanic itallapján. (A borról részletesen itt olvashatsz.) Egyik kedvenc borászatunk a Živanovic pincészet, ami Károly herceg (jelenleg már Károly király) látogatása után lett rendkívül népszerű, borait csak itt értékesítik és híre szájról-szájra terjedt. A borok mellett pedig mézzel is foglalkoznak. A borászat látogatása során pedig a családi múzeumot is meg lehet tekinteni.

 

6. KILÁTÓPONT 

Vidikovac néven találjuk az interneten Karlóca kilátópontját, ahonnan gyönyörűen rá látni a városra és a Dunára. Bár felfelé kell sétálni, de megéri a fáradságot, mert a kilátás kárpótol. További szuper programlehetőség, ha ellátogatunk a Duna-partra, ahol például egy finom ebédet vagy vacsorát is el lehet fogyasztani valamelyik étteremben.

Karlócát és a Vajdaság legszebb helyeit minden évben megnézzük a Vajdasági kulturális gasztrokaland során, a 2021-es utazásunk útibeszámolóját a linkre kattintva olvashatjátok. Az éppen aktuális útjainkat megtaláljátok a Facebook oldalunkon és weboldalunkon.