Lassan már hagyomány a Vajdasági kulturális gasztrokaland utazásunk, íme a 2021-es túránk útibeszámolója.

Az első nap Szabadka szecessziós kincseit fedeztük fel, a Zsinagógát, a Városházát és a Raichl-palotát, megismerhettük a város történetét és számos izgalmas történetet. Egy finom ebéd után a korábbi fürdővárosba, a szintén szecessziós palotáiról és az első Olimpiai faluról híres Palicsra látogattunk. Este pedig egy szerb tradicionális pljeskavica után a Bácsfeketehegyi Fekete pincészet borait kóstoltuk.

Szabadkai városháza

Palics

Fekete borászat borainak kóstolása Bácsfeketehegyen

A második nap először a Fruska Gora Nemzeti Parkba látogattunk, ahol két ortodox kolostor is meglátogattunk, először a Krusedol-t, majd a Grgeteg kolostort. Ezután a Vajdaság borászati központjába látogattunk, Karlócára, ahol az egyik leghíresebb borászatban, a Zsivanovics borászatban ismerkedtünk meg a borokkal, köztük a helyi specialitással, a Bermet-tel. Megnéztük a város látványosságait, az oroszlános kutat és a békekápolnát is, majd megkóstoltunk egy újabb finomságot, a helyi kuglófot is.

Még volt hátra program a napból, ugyanis nem maradhatott ki a Péterváradi vár sem, ahol megtudhattuk miért vannak fordítva a mutatók az órán, majd Szerbia második legnagyobb városában, Újvidéken töltöttük a kora estét.

Krusedol-kolostor

Fordított óra, Péterváradi vár

Kuglóf kóstolás Karlócán

A harmadik napon először a Vajdaság legrégebbi történelmi emlékét a puszta közepén található Aracsi pusztatemplomot tekintettük meg, majd a 1697-es híres törökök elleni győzelem helyszínére, Zentára látogattunk, ahol felmentünk az emlékkilátóba is. A délutáni órákban élményékkel hazatérve érhettünk haza.

Aracsi pusztatemplom

Zenta

Az utazásról készült képgalériát a linkre kattintva találjátok.
Köszönjük a részvételt az utasoknak!