Itt találjuk a világ első olimpiai faluját is. A Bagolyvár építtetése Vermes Lajos, a sport szerelmesének nevéhez fűződik. Budapesten orvosnak készült, majd tornatanári végzettséget szerzett, mindeközben fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy Palicson versenyezhessenek Európa legnevesebb sportolói. Vermes Lajos alig volt húsz éves, mikor megszervezte az első Palicsi Olimpiai Játékokat, amit a sporttörténet a modern kori olimpiai játékok elődjének tart.

A családi vagyon felhasználásával ekkor építette fel a nemrég felújított Bagolyvárat, ahol a Palicsra érkező sportolókat szállásolta el. Így ezt az épületet joggal tekinti a sporttörténet a világ első olimpiai falujának.  A Zsolnay kerámiákkal díszített épületet nemrég felújítottűk, újra régi fényében ragyog.

A Palicsi Olimpiai Játékok sikerének az első világháború vetett véget. Vermes Lajos minden vagyonát a sportra áldozta. Elszegényedve és elfeledve 1945-ben, 85 éves korában hunyt el

Az 1880-1914 közötti versenyeken eleinte a klasszikus ókori számokban mérték össze tudásukat, majd a listát fokozatosan bővítették. A versenyek “olimpiai” szellemben , több száz nemzetközi résztvevővel zajlottak, és palicsi olimpiai játékok néven lettek ismertek, évekkel a Pierre de Coubertin báró ihlette sikeres olimpiai verseny előtt. Olimpiának már az utókor nevezte el, de előolimpiaként is emlegették. A győztesek (ókori mintára) koszorút kaptak, de ezek a vidékre jellemző akácból készültek.

Akadtak érdekességek is, 1882-ben a műsorba bekerült egy Go as you please nevű verseny, ebben bárki futva vagy gyalogolva tehette meg a Szabadka–Palics közötti távot oda-vissza.