Már 2018 óta szervezünk a Vajdaságba utazásokat minden év tavaszán, idén 2024-ben is természetesen volt Vajdasági kulturális gasztrokaland, ennek az útibeszámolója olvasható alább. 

A budapesti indulás után ebéd körül léptünk át a Vajdaságba. Az első napon a térség nyugati részén kalandoztunk, először Bezdánban voltunk, ahol a helyi, híres bezdáni halászlét ettünk ebédre. A Pikec csárda, az egyik legjobb étterem a környéken, gyönyörű kilátással a Dunára. Itt mindenki piros egyen előkét viselt. Ezután Monostorszegre látogattunk, ahol először egy méhészeti bemutatón vettünk részt, megismerve, hogy hogyan készül a méz, illetve a méhekről is sok érdekességet lehetett megtudni. Majd egy tájházba látogattunk, ahol Erzsébet sokác népviseletben fogadott minket és mutatta be családi házát, illetve a végén egy szuper szörpöt is kapott mindenki.

A következő megállónk Zomboron volt, ahol egy rövid sétát tettünk a belvárosban, megnéztük a régi, a jelenlegi városházát és a korzót. Este érkeztünk meg Kishegyesre, a Kátai Vendégházba, ahol a szálláselfoglalás után vendéglátóink pálinkával és finom vacsorával vártak minket (Csevap, pljeskavica és ajvár). A vacsora közben megérkezett László, a Molin vajdasági magyar borászat vezetője, aki 5 kiváló bort hozott nekünk, köztük számos érdekes, nem túl ismert fajtát is.

 

A második napon a Vajdaság déli részére, a Szerémségbe látogattunk. Először a Fruska Gora Nemzeti Park avagy Tarcal-hegység területén található két ortodox kolostort látogattunk meg, a Krusedol-t és a Grgeteg kolostort. Ezután a térség borászati központjába látogattunk, Karlócán a Zsivanovics borászatban jártunk, aki a borok mellett méhészettel is foglalkoznak. A helyi különlegesség a Bermet, mely egy ürmös desszerbort, ami szerepelt a Titanic itallapján is. 7 bor mellett 3 mézet is kóstoltunk, illetve megnéztük a család múzeumát és borospincéjét is. Sétáltunk egyet a belvárosban, ahol Szerbia legrégebbi gimnáziuma is megtalálható. A következő állomás a Péterváradi vár volt és az itt található Fordított óra, az egész út során szuper időnk volt ragyogó napsütéssel, itt mindenki élvezhette a kilátást. A délutáni órákban pedig Újvidékre látogattunk, itt a nyüzsgő belváros fogadott minket, itt mindenki kedvére tudott sétálni, enni, inni. A hazérkezés után újabb finom vacsorával vártak minket, ezúttal egy vajdasági specialistást, a szármát készítették el nekünk.

 

A harmadik napon is számos csodaszép hely várt ránk. A Vajdaság északi részére látogattunk, Szabadkára és Palicsra. Szabadkán egy helyi magyar idegenvezető, Homolya Levente kalauzolt minket végig a város szecessziós kincsein. Először a híres Városházát néztük meg, de a legtöbb turistával ellentétben nem csak kívülről, hanem belülről is. Ezután a Ferencesek templomához látogattunk, ahol éppen mise volt. A következő állomás a nemrég felújított Zsinagóga volt, ahová szintén természetesen be is mentünk. Ellátogattunk Kosztolányi Dezső furcsa kinézető szobrához is. Végig sétáltunk Szabadka sétálóutcáján és megnéztük a Raichle-palotát is, utána mindenkinek ebédszünet következett. Ezután a szomszédos szintén szecessziós kincseiről is ismert Palicsra utaztunk, itt a tó környékén egy sétát tettünk, megnéztük a Bagoly-várat, mely az első olimpiai faluként funkcionált egykoron, a Női fürdőt és a Vigadó épületét is, a mellette található Zsolnay vázával. A délutáni órákban tele élményekkel utazhattunk haza.

 

 

Köszönjük szépen az utasoknak a részvételt!

Az utazásról készült teljes fotógaléria.

A Vajdasági kulturális gasztrokaland utazást minden évben megszervezzük! Tarts velünk!
Kapcsolat: balkaninfo.hu@gmail.com