Fedezd fel Európa egyik legkülönlegesebb országát, Albániát! Hatalmas hegyek, történelmi városok, csodaszép tengerpart és vendégszerető helyiek várnak rád a sasok földjén.

➡ Ezek várnak rád az utazás során:
– Albánia kultúrájának, történelmének megismerése első kézből egy 13 éve itt élő magyar idegenvezető kalauzolásával
– Berat, az ezerablakos város
– Szkander bég és Hunyadi – Kruja
– A Balkán New Yorkja (szerintünk) – Tirana
– Egésznapos hajókirándulás Vlora-ból strandolással
– Durres – strandolás és sütkérezés
– Albán gasztro kalandok

RÉSZLETES PROGRAM

BERAT – AZ EZERABLAKOS VÁROS

Az utazás során ellátogatunk az UNESCO Világörökség részéhez tartozó Berat városába, amit ezerablakos városnak is hívnak csodálatos városképe miatt. Nem marad ki a vár sem, ahonnan gyönyörű a kilátás, itt megnézzük az Onufri Múzeumot is és körbejárjuk a középkori erőd zeg-zugait. Berat Albánia egyik jelentős ortodox központja volt és még a mai napig is részben az, ez pedig hűen bemutatja az ország színességét. A városban lesz idő barangolni a szűk utcákon és elmerülni a középkori hangulatban, mert Berat egy olyan város, mintha megállt volna az idő néhány száz évvel ezelőtt. Természetesen szabadidő is majd áll rendelkezésre.

HAJÓKÁZÁS – KARABURUN FÉLSZIGET

Az utazás egyik fénypontja pedig a déli részről indul, Vlora-ból, ahonnan egy hajókázásra indulunk a Karaburun félszigetre. A hajókázás során pedig ismerkedünk egymással, Albánia történelmével, kultúrájával miközben csodáljuk a kék tenger vizét. A hajókázás során természetesen ki is kötünk, lesz idő strandolásra, pihenésre, feltöltődésre a türkízkék tengerben. A Karaburun félszigetnél találkozik az Adriai-tenger és a Jón-tenger. Mindeközben pedig megismerheted, hogy milyen az élet Albániában, hiszen az idegenvezetőnk egy itt élő magyar lesz!
A hajókirándulás során a napot valamivel korábban kezdjük (reggel 7 órakor, többi napon 9 körül) és később fejezzük, de garantálom, hogy nagyon meg fogja érni!

 

 

DURRES – STRANDOLÁS

Durres Albánia egyik legismertebb városa az ország középső részén a tengerparton, itt lesz “főhadiszállásunk”, mely egy szuper tengerparti Hotel lesz kilátással a tengerre konkrétan a strandoknál.  No persze ezt nem csak elméletben lesz lehetőség kihasználni, hanem a gyakorlatban is, bőven lesz idő a tengerben fürdeni.

 

 

 

 

KRUJA – SZKANDER BÉG, HUNYADI ÉS EGY SZUPER BAZÁR

Kruja Albánia egyik legfontosabb történelmi városa, az Oszmán Birodalom ellen vívott harcok egyik jelentős helyszíne, Szkander bég albán hős központja, akinek jelentős kapcsolata volt Hunyadi Jánossal is. A Krujai várban található múzeum során felfedezheted Albánia történelmének jelentős részét. Kruja másik nagy látványossága a bazár, ahol megfigyelhetjük a kézművesek termékeit és munkáját, illetve ajándékot is tudunk vásárolni itt magunknak vagy szeretteinknek.

 

 

TIRANA – A BALKÁN NEW YORK-JA

Tirana nem olyan, mint sokan gondolják. Nagyon nem … A legtöbben egy szürke kommunista stílusú épületekkel teletűzdelt városra gondolnak, ehelyett pedig felhőkarcolók, nagy terek, modern épületek, parkok, sétálóutcák és kávézók ezrei várják az oda látogatókat, mindezt mediterrán hangulattal fűszerezve tele fiatalokkal és nyüzsgéssel. Én kezdtem el az albán fővárost a Balkán New York-jának hívni, igazam van-e? Gyere el és döntsd el te! Tiranában számos szuper étterem is található, ahol egy közös tradicionális albán étkezés is lesz a programban!

 

ALBÁN GASZTROÉLMÉNYEK ÉS A SZKANDER BÉG KONYAK

Az utazás során nagy hangsúlyt kap majd a gasztronómia is! Számos hagyományos albán ételt kóstolhatsz majd meg, mivel Albániában szuper ételek vannak: cserépedényben készült finomságok, friss saláták, fűszeres grillezett húsok, halak, édes desszertek várnak! Egy különleges gasztro programmal is készülünk, melyet egy átlagos turista soha nem élne át, hogy jobban átérezhesd az ország különleges szellemét. Ha pedig finom ételek, akkor a vendégszeretet ki kell emelni, hiszen az albán az egyik legvendégszeretőbb nép. Az ételek mellett az italok is szerepet kapnak, Korca sör és raki mellett az ország legjelentősebb hírhozója a Szkander bég konyak, melyről mindenki hallott már, na de azt hogy, hol és hogyan készül viszont aligha ismerik sokan, te viszont megtudhatod, mert az utazás során ellátogatunk a gyárba, ahol készül!

ALBÁNIA ELSŐ KÉZBŐL – HELYI MAGYAR IDEGENVEZETŐ

Az utazás társszervezője az Alfa-kontakt (weboldalukFacebook oldaluk). Az utazás során az idegenvezető Vysné Betti lesz, aki 13 éve él Albániában, így ismeri az ország minden zeg-zugát, rejtett kincsét, így nem a szokásos “turista” szöveget ismerheted meg, hanem ténylegesen betekintést nyerhetsz az albán kultúrába, életérzésbe és szokásokba. Nem turista leszel, hanem vendég! Ja és egy fontos kimaradt! Ez egy kiscsoportos utazás (minden utazásunk az), tehát max 20 fő.

Napi tervezett bontás:

 1. nap: Délután indulás a Ryanair menetrendszerinti járatával repülővel Budapestről, érkezés Tiranába, rövid buszút Durres-ig, szállás elfoglalása
 2. nap: Berat városnézés szabadidővel, délután strandolási lehetőséggel Durres-ben
 3. nap: Reggeli indulás Vlora-ba, onnan egésznapos hajókázás a Karaburun-félszigetre, strandolás, utazás vissza.
 4. nap: Kruja városnézés, albán falusi gasztro program, Szkander bég konyakgyár látogatás, albán falusi gasztro program, délután strandolási lehetőséggel Durres-ben
 5. nap: Tirana városnézés, albán gasztro program, este utazás haza repülővel.

(Ez csak egy tervezet, mely kis mértékben változhat a repülőjáratok időpontjától)

 

MIÉRT UTAZZ VELÜNK?

Az ismertebb látnivalókon túl megmutatjuk a térség rejtett értékeit, elviszünk olyan helyekre is, ahova másképpen nehezen jutnál el. A Balkánhoz személyesen kötődve többet tudunk a régióról, így nem csak a „kötelezőket” tudhatod meg, hanem mindazt ami színesíti, gazdagítja a térség megértését: helyi ízeket, szokásokat, történeteket. Az élményekre helyezzük a hangsúlyt, biztosítva elegendő szabadidőt a területek önálló felfedezéséhez is.

A túrát Kalcakosz Tamás vezeti. Az utazás kezdetén Budapesten, a repülőtéren lesz a találkozó.

Túra nehézsége: A túra bárki számára könnyen teljesíthető, nem lesznek nagy hegymászások, nehéz terepek. Egy két helyen (pl Berati vár) lesz csak picit nehezebb séta, ezért egy általános fittség javasolt, de bármely korosztály nyugodtan és kényelmesen meg tudja tenni a távot. Nem sietünk sehova, sok pihenő és megálló lesz.

RÉSZLETEK

IDŐPONT: 
2024. június 10-14. (TELTHÁZ)
2024. augusztus 26-30. (TELTHÁZ)
Mindkét utazás teltházas, nincs szabad hely!

UTAZÁS:
Oda: Augusztus 26.  15:15 – 16:45  Budapest – Tirana (Ryanair)
Vissza: Augusztus 30.  21.05 – 22:35  Tirana – Budapest (Ryanair)
Albánián belül saját 20-25 fős, modern, légkondicionált kisbusszal fogunk utazni.

 

SZÁLLÁS:
4 éjszaka Durres-ben. Hotel Bella Vista, felújított, erkélyes szobák saját fürdőszobával, légkondicionálóval, Wi-Fi-vel franciaággyal vagy két külön ággyal. Közvetlenül a tengernél van a szálloda, saját stranddal, napágyakkal, étteremmel. 
Egy fős jelentkezés esetén társítani tudjuk, korlátozott számban kérhető egyágyas szoba is egyágyas felár megfizetése mellett.

 

RÉSZVÉTELI DÍJ:   186.000 Ft./ fő április 30-ig való előleg befizetés esetén, utána 196.000 Ft. / fő,
ami minden alábbit tartalmaz:

 • 4 éjszaka szállást Hotelben, Durres-ben (részletek feljebb) ingyenes strandolási lehetőséggel
 • Albánián belüli közlekedést modern, külön légkondicionált kis busszal (20 fős)
 • Magyar nyelvű idegenvezetést és asszisztenciát a túra során végig (Albániában élő magyar idegenvezető kalauzolásával)
 • Svédasztalos reggelit a 2.,3.,4., és 5., napon (3. napon elcsomagolva) a Hotelben
 • Albán falusi gasztro programot Durres-ben tradicionális ételekkel (4. nap ebéd)
 • Belépőt, körbevezetést és konyakkóstolót a Szkander bég konyaküzemben (4. nap)
 • Hajókirándulás árát a Karaburun félszigetre (3. nap)

Az ár nem tartalmazza: repülőjegy (vásárlásában tudunk segíteni, mi is meg tudjuk venni), további étkezések, belépők, biztosítás

Az ár 400 Ft/euró árfolyamig érvényes.

 

FIZETÉSI RÉSZLETEK:
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
60.000 Ft. jelentkezéskor
126.000 Ft. július 26-ig (április 30-ig való előleg befizetés esetén, utána 136.000 Ft.)

Lemondási feltételek:
Az indulás napjától számított 40 – 25 nap közötti lemondás 40.000 Huf / fő bánatpénz megfizetése mellett történhet. 25 napon belüli lemondásra nincsen lehetőség. Amennyiben a túra meghiúsulna, úgy a befizetett összeg visszautalásra kerül.

 

JELENTKEZÉS:

Jelentkezéshez írj nekünk a balkaninfo.hu@gmail.com mail címre, az e-mailbe a következőket írd bele
– Utas/utasok neve/nevei telefonos elérhetőséggel
– Repülőjegy vásárlását egyénileg intézed vagy szeretnél segítséget benne
– Van-e esetleg valakinek allergiája, speciális igénye

Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
További információ a 06 30 623 1644 telefonszámon is kérhető Kalcakosz Tamás túravezetőtől.

 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Fizetőeszköz, fizetés: albán lek (1 albán lek = 3,7 forint), euróval több helyen lehet fizetni. Nagyobb boltokban és az éttermek egy részében lehet kártyával fizetni, de kisebb boltokban és néhány étteremben csak készpénzzel lehet fizetni.

Pénzváltás: Magyarországon nem igazán lehet jó árfolyamon albán lek-et találni, ezért itthon érdemes a forintot euróra váltani, kint Albániában pedig az eurót lek-re.

Árak: Albánia árai valamivel kedvezőbbek a magyarországiaknál. Az éttermekben általában olcsóbbak az ételek, de nagy különbség nincs. Bolti árak terén sincs nagy különbség.

Okmányok: Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél (a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie)