Korca és Voskopoja két történelmi város Albániában, mely egyben az ország ortodox központja is.

Sokan azt hiszik, hogy az albánok megszállottan muszlim vallásúak, pedig ez nem így van. Albánia csupán 56%-a vallotta magát iszlám hívőnek, viszont 10% katolikus, 7% pedig ortodox vallású. Az ortodox keresztények főleg az ország déli részén laknak, közel a macedón és a görög határhoz. Ezen a területen található Albánia hetedik legnépesebb városa, Korca, mely ortodox püspöki székhely is.

Korca Albánia délkeleti részén található, közel a Preszpa-tóhoz. A 60 ezer lakosú város legnagyobb látnivalója a város főterén található ortodox katedrális (fő képen), mely este ki is van világítva.

Természetesen az iszlám vallás is jelentős, nem csoda, hogy a városban található a Mirahor mecset, amely még a török uralom alatt épült a 15. században. A mecset mellett található a városi óratorony is.

Érdemes Korca belvárosát és sétálóutcáit is megtekinteni, ahol be lehet ülni egy kávéra, vagy éppen a helyiek által készített Korca sörre.

Korca-tól pár kilométerre található Voskopoja városa, mely a hegyekben található. A lenyűgöző környék és a kecskék mellett a kis falu történelmileg igen jelentős, mivel ez az ortodox egyház egyik “bölcsője”. A 700 lakosú faluban a folyamatos háborúk miatt, ma már csak 7 ortodox templom található, melyek közül a Szent-Miklós templom a legjelentősebb. Az első képen a Szent-Athanasius templom látható.

A többi templom szerkezetileg ép, de belső terük romos állapotban van. Aromun szót ma is hallani a falu utcáin. 2002-ben Voskopoját a New York-i székhelyű World Monuments Fund (WMF) felvette a száz legveszélyeztetettebb történeti emlék listájára.