Egy egyszerű asszony, akit alázatos tisztaságáért a természet királynővé koronáz. A Mézkirálynő (Honeyland) című macedón film egy Oscar-nevezést is bezsebelt.

A Budapest Internatinal Documentary Festival szervezésében 2020 január 27.-én a megnyitó során is ezt a filmet fogják vetíteni, ráadásul ezen kívül még kétszer is vetítik majd, tehát több lehetőség is nyílik a film megtekintésére.

To bee, or not to bee? Meditatív ökológiai mese egy macedón méhész asszonyról.

Egy kies makedón faluban az ötvenes éveiben járó asszony, Hatidze felfelé baktat a hegyoldalon, hogy ellenőrizze a sziklák között fészkelő méhkolóniáit. Titokzatos varázsigét duruzsol nekik, miközben finoman manőverezik a méhkasok között, bármiféle védőháló vagy kesztyű nélkül. Az otthonául szolgáló tanyán Hatidze a saját kezűleg készített méhkasairól és ágyhoz kötött édesanyjáról gondoskodik, időnként pedig ellátogat a fővárosba, hogy eladja áruit.

Mígnem egy vándorló család telepszik le a szomszédságában, és Hatidze békés birodalmát hirtelen gépek robaja, 150 tehén bőgése és hét rikoltozó kisgyerek zsivaja töri meg. Hatidze mindezek ellenére melegen fogadja a sorstársakat, és nem tart tőlük vissza semmit sem: kezdve a kipróbált és bevált méhészeti tanácsoktól – a sugárzó szeretetén keresztül – egészen a különleges brandyjéig. Rövid időn belül azonban Hussein, a család feje számos olyan döntést hoz, amik örökre tönkretehetik azt a világot, amelyben Hatidze a természettel harmóniában élt.

A filmet Tamara Kotevszka és Ljubomir Sztefanov rendezte, ami 2019-ben megnyerte a Sundance Filmfesztivál nagydíját.

Vetítési időpontok: 01.27. 19:00 | 02.01. 20:45 | 02.02. 13:00
Jegyek: Cinema City Aréna pénztárában vagy online

A film Facebook eseménye
Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál honlapja