A nyaralás a lazítás időszaka, ilyenkor sokan szeretik megkóstolni a helyi italokat vagy ételeket. Az azonban nem mindegy, mennyiért. Európában különösen az északi és a nyugati országokban sokkolhatja a magyar utazót az alkoholos italok ára, de akadnak a magyarnál olcsóbb árfekvésű országok is.  Az Eurostat felmérése a tavalyi adatokat hasonlította össze Európán belül.

A statisztikából kiderül, hogy Magyarország az egyik legolcsóbb ország volt 2015-ben, már ami a szeszes italokat illeti. Az Európai Unió 28 tagországa közül csak Romániában és Bulgáriában került kevesebbe az alkohol, mint nálunk.Míg Magyarországon az EU-átlag háromnegyedéért mérték a szeszes italokat, a legolcsóbb Bulgáriában ez az arány 63,8 százalék.

Van azonban még Bulgáriánál is olcsóbb hely Európában.Az Eurostat néhány EU-n kívüli országot is bevett a vizsgálatba, és kiderült, hogy a volt Jugoszlávia függetlenné vált államainak némelyikében szintén jó áron lehet hozzájutni az alkoholhoz: Makedóniában például az EU-átlag 61 százalékát mérték, ami a legalacsonyabb érték.

Hivatalos adat ugyan nincs erről, de tapasztalatok szerint az ételek terén is hasonló a helyzet, így mindenképpen Makedóniában a legjobb bulizni.

Alkoholos italok árszínvonala (2015-ben, EU-átlag = 100)

Törökország – 189,7
Görögország – 117,3
Szlovénia – 98,9
Montenegró – 94,5
Horvátország – 92,4
Albánia – 76,9
Magyarország – 74,4
Románia – 72,0
Bosznia-Hercegovina – 71,9
Szerbia – 67,8
Bulgária – 63,8
Makedónia – 61,0

Aki viszont itthon maradna, vagy itt is megkóstolná a balkáni specialitásokat, megteheti a Grill Mániában ahol eredeti ízekkel várnak mindenkit (Budapest, Bartók Béla út 6)