2018. július 24 és 28-a között került megrendezésre a ” Gyere velünk Macedóniába! ” utazás, amikor felfedeztük az ország legszebb helyeit.

Macedóniáról kevés információ áll rendelkezésre, ezért az út résztvevői kíváncsian várták a túrát. Az első nap a sikeres szkopjei landolás után rögtön az ország talán legszebb helye, Ohrid felé vettük az irányt. Először Macedónia albán fővárosában, Tetovóban álltunk meg, ahol megtekintettük a Színes mecsetet. Itt mindenki egy kávéval és egy burekkel frissítette fel magát. A rövid városnézés után a Mavrovói Nemzeti Parkban álltunk meg a Mavrovói-tónál, ahol szerencsénkre a Sveti Nikola templom éppen víz alatt volt. A délutáni napsütést egy helyi étteremben bírtuk ki néhány Szkopszko sör kíséretében. Ezután a Sveti Jovan Bigorski kolostort néztük meg, mely gyönyörű ikonosztázával mindenkit lenyűgözött. Szerencsénkre az eső is pont akkor esett, amikor a buszunkban ültünk. A napot egy közös vacsorával zártuk az Ohridi-tó partján, ahol mindenki kipróbálta az olajban kisült kis halakat.

A második nap felfedeztük Európa Jeruzsálemét, az UNESCO Világörökség részét alkotó Ohridot. Egy 17. századi török utazó 365 templomot számolt a városban, sajnos arra nem volt időnk hogy az összeset megnézzük 🙂 Megnéztük a Sveti Sofia, Sveti Jovan Kaneo, Sveti Pantelejmon és Sveti Perivlepta templomokat, így mindenki megcsodálhatta a 11-13. századi freskókat és betekintést nyerhetett, mitől játszott Ohrid fontos szerepet a szláv kultúra és írásbeliség létrejöttében. Emellett felmásztunk Sámuel cár várába, megnézhettük a kézi papírgyártás folyamatát és a velünk tartók megtudhatták, hogyan készül az ohridi gyöngy.  A kristálytiszta tó vizét mindenki élvezhette, aki bemerészkedett, de aki a strandolás helyett a sétát választotta szintén jól járt, ugyanis betekintést nyerhetett a város pezsgő életébe.

 

Harmadnap az Ohridi-tó partján levő Szent Naum kolostorhoz utaztunk, ahol mindenki élvezhette még egy kicsit a kristálytiszta tavat, mielőtt Szkopjéba mentünk volna. Egy helyi legenda szerint, ha Szent Naum sírja felé helyezzük a fülünket, lehet hallani a szívdobogását. Azt viszont nem áruljuk el, hogy hallottunk e valamit. A fővárostól mindössze 20 km-re található Matka-kanyonnál fejeztük be a napot, ahol csónakkal néztük meg Európa talán legmélyebb vízalatti barlangját, a Vrelo barlangot. Volt aki gyalog vágott neki a kanyonnak, de volt olyan is, aki kajakba szállt.

Negyedik nap felfedeztük Szkopje legszebb helyeit, a régi vasútállomás épületét, a Teréz anya Emlékházat, a várat, a bazárt és természetesen a főteret. Július 27-ét írtuk aznap, 55 évvel és 1 nappal ezelőtt 1963 július 26-án reggel 5 óra 17 perckor egy 6,9-es erősségű földrengés rázta meg Szkopjét, elpusztítva a város 80%-át. A régi vasútállomás órája ebben a pillanatban megállt. Az út résztvevői legfőképpen Európa második legnagyobb bazárjára voltak kíváncsiak, ahol mindenki kedvére vásárolhatott, ehetett, ihatott. A csodálatos macedón utat egy közös vacsorával zártuk a bazárban.

Az úton felfedeztük Macedónia legszebb helyeit, belekóstoltunk a helyi gasztronómiába és mindenki különleges élményeket szerzett. Kövesd figyelemmel a Balkaninfo.hu Facebook oldalát, hogy ne maradj el a balkáni utakról, ugyanis hamarosan több utat is meghirdetünk.