A levegő rendkívüli szennyezettsége miatt vasárnap meghosszabbították három nappal a téli iskolai szünetet Macedóniában.

A kormány közleménye szerint szélsőségesen magas sok város levegőjében a mérgező részecskék aránya – az utóbbi napokban a megengedett határérték tízszerese -, ezért a diákok egészségének megőrzése érdekében szerdáig tart a téli szünet. Az ország fővárosában, Szkopjéban a levegő további szennyezésének mérséklése végett ingyenessé tették a tömegközlekedést és megkétszerezték a parkolási díjakat, hogy kevesebben használják autójukat. Ingyenesen lehet használni a képen látható emeletes buszokat is.

Macedóniában a rendkívüli légszennyezettség oka – a mostani szélcsendes időjárás mellett – az, hogy zömmel fával és szénnel fűtenek, továbbá, hogy sok a régi gépjármű.

A légszennyezettséggel szakítva és az állampolgárok tájékoztatása érdekében egy software mérnök, Goran Jovanovszki 2014-ben fejlesztette ki az appot annak érdekében, hogy a macedónok tájékozódni tudjanak légszennyezettség szintjéről. A МојВоздух (én levegőm) applikációt már több, mint 100 ezren töltötték le.

Forrás: Magyar Szó