Macedónia lehet a NATO harmincadik tagállama. 

Miután Görögország is jóváhagyta Macedónia új nevét, az Észak-Macedóniát, a NATO villámgyorsan el is kezdte előkészíteni az ország csatlakozását a katonai szövetséghez. A görög jóváhagyás után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonnal nekiállt a macedónok csatlakozási jegyzőkönyvét ismertetni a tagállamok nagyköveteivel – írja a Bloomberg.

A terv az, hogy a dokumentumot először a görögök írják alá, ezzel is nyomatékosítva, hogy minden akadály elhárult a balkáni ország csatlakozása elől. „A következő napokban eldől a pontos menetrend. Ezek után Macedónia meghívottként részt is vehet NATO-eseményeken” – mondta a szövetség egy képviselője.

Ahogy a lap is hangsúlyozza, Macedónia NATO-csatlakozása komoly csapás a balkáni befolyási övezetét védeni igyekvő Oroszországnak, amely minden áron próbálta megakadályozni az ország nyugati integrációját. Szakértők szerint egyébként Macedónia 2020-ban lehet majd a NATO teljes jogú tagja, miután valamennyi tagállam ratifikálta a csatlakozási szerződés szövegét. Macedónia lehet a NATO 30. tagja.

forrás: 444.hu