Macedónia második legnagyobb városa Bitola, mely számos látnivalót rejt köztük a több mint 2000 éves Heraclea Lyncestis ókori várost. 

Bitola sokban különbözik a fővárostól (Szkopje), egy részt sokkal kevesebben lakják (nagyjából 80 ezren) és az építészete is más, míg Szkopje barokk stílusú, Bitolában főleg neoklasszicista épületek épültek. Az ország déli részén található város több mint 80%-a makedón, míg Szkopjében sok a török és az albán nemzetiségű.

A város főterén, az úgynevezett Magnolia téren található a város alapítója, II. Philipposz lovasszobra, aki Nagy Sándor apja volt. A főtér mellett található a török időben épült az óratorony és a mecset is. A félévezredes török uralom alatt sok török emlék található, a tipikus balkáni bazár mellett, fürdő is épült.

A Magnolia tér a sétálóutca kezdete (Sirok Sokak a neve), ahol üzletek mellett éttermek és kávézók is vannak. Ha az ember nem ült itt le inni egy rakiját, vagy egy kávét, nem is járt Bitolában. A város másik látnivalója a Szent Demetrius ortodox templom.

Bitolától délre, 2 km messze található a Heraclea Lyncestis ókori város, melyet II. Philipposz makedón uralkodó alapított kr.e. 4. században. Hiába telt el több mint 2000 év, az idő csak megszépítette a helyet, a mozaikok még mindig szinte tökéletes állapotban láthatóak. Az amfiteátrum is remek állapotban van, a tetejéről pedig belátható a környék.