Idén is lehetőség nyílt megismerkedni a Balkán legjobb boraival és ételeivel a Macedón bor és gasztrotúra során. Három macedón borászatba is ellátogattunk, emellett felfedeztük Sztobi római kori város romjait is.

Az ezerarcú Macedónia túrát (2020. július 7-11.) és a Macedón bor és gasztrotúrát (július 11-14.) egybe lehetett kötni, ezzel a lehetőséggel többen is éltek, így egy csodás egy hetet lehetett Macedóniában tölteni.

Miután az előző túránkat a Matka-kanyonban befejeztük, elfoglaltuk szállásunkat Szkopjében, hogy másnap felfrissülve a Milleniumi-kereszthez indulhassunk. Sajnos a felvonó a Balkán legnagyobb keresztjéhez a járvány miatt nem működött, de a kilátás így is nagyon szép volt a közel 1000 méteres Vodno-hegyről. Emellett egy remek kirándulást tudtunk tenni a Szkopje melletti hegyről lesétálva. Egy rövid pihenő után a Temov kézműves sörökkel “ismerkedtünk”, de előtte még a Szkender bég térre látogattunk. A sörök után az Öreg bazárban sétáltunk, délutántól pedig szabadidő volt az utasok számára.

Kilátás a Vodno-hegyről

Művészek hídja Szkopjében

Albán mozaik a Szkender bég téren

A következő napon Macedónia bortermelő vidékére, a Tikves-régióba indultunk, de előtte felfedeztük az ország legnagyobb római kori emlékét, Sztobit. A város romjai között számos eredeti mozaikot láthattunk és elképzelhettük, milyen lehetett akkor az élet. A római kori emlékek után egy tradicionális macedón étteremben ebédeltünk, ahol sokan kipróbálták a csorba levest. Ebéd után gyorsan megérkeztünk a Popova Kula borászathoz, ahol a szobák elfoglalása után először az üzemet látogattuk meg és megismerkedtünk a borkészítés folyamatával. Az elmélet után jött a gyakorlat, és a borkóstolás, mely során például megkóstoltuk a csak itteni borszőlőből készülő sztanusina bort, de természetesen a zsilavka és a vranec sem maradt ki. Festői környezetben, gyönyörű kilátással a környező hegyekre és a borszőlőkre pihentük ki a nap “fáradalmait”.

Sztobi római kori város romjai

Kis csapatunk a Popova Kula borászat tornyában

Popova Kula borkóstolás

Kilátás a szállásunk ablakából.

A negyedik napon még ránk várt számos kaland és bor, először egy könnyed sétával kezdtünk a reggeli után, amikor is ellátogattunk az ország legtisztább folyójához, a Doshnica-hoz, egyben megfigyelhettük, hogy milyen az élet a környéken és megcsodálhattuk az érintetlen természetet. A kirándulás után Macedónia legrégebbi (1885 óta működő) és legnagyobb borászatához, a Tikves-hez látogattunk.
Majd pedig Sztobiba indultunk, akik bár csak a második legnagyobbak, azonban talán a legkülönlegesebb borokat ők készítik, továbbá éttermük nagyon finom ételeket szolgál fel, nem beszélve a vendéglátásról, amit tanítaniuk kellene. Természetesen nem maradhatott ki a pince és az üzem látogatása sem. A 4 fogásos és 5 borból álló ebéd után pedig jól lakottan, tele borokkal és élményekkel indultunk haza.

Horgászó bácsi

Tikves borkóstolás

Kis csapatunk a Tikves-borászatban

Borkóstolás Sztobi-ban

Sztobi borospince

Járványügyi biztonság: Az utazás során végig különbusszal utaztunk, ezáltal jelentős lecsökkentve a másokkal való érintkezést. Macedóniában az utazásunk során kevesen voltak, gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen turisták, sehol nem volt tömeg. A járványügyi szabályokat Magyarországhoz képest sokkal szigorúbban betartják és betartatták. A maszkot zárt térben mindenhol fel kellett venni, ezt pedig ellenőrizték. Minden étteremben az asztalok 2 méteres távolságban voltak elhelyezve, minden asztalon külön kézfertőtlenítő volt, továbbá minden pincér maszkot viselt. A távolságtartásra vonatkozó szabályokat is szigorúan betartotta mindenki, a zárt térben levő emberek számát is szabályozták, amit minden utas és helyi betartott.

Az utazásról készült teljes fotógaléria a linkre kattintva érhető el. 

Minden évben szervezünk macedón utazásokat, így ha szeretnél velünk utazni, kövesd Facebook oldalunkat vagy lépj velünk kapcsolatba, a balkaninfo.hu@gmail.com e-mail címen.