1885-ben alapították Macedónia legrégebbi és leghíresebb borászatát, a Tikveš-t. 

Macedónia volt Jugoszlávia borászati központja, ahol a térség legjobb borai készültek és ez a mai napig is így van. Az ország legfontosabb borvidéke, a Povardarie-régió, melynek egy részét alkotja a Tikveš régió. Itt található a területről elnevezett borászat is, mely Macedónia egyik legrégebbi vállalata és messze földön híres.

Ha balkáni borok, akkor egyértelműen Macedóniát kell megemlíteni, különlegesek, karakteresek és nagyon jók. A Tikveš pedig a Balkán-félsziget talán leghíresebb borászata, akik főleg macedóniai borszőlőfajtákból készítenek borokat különböző kategóriákban. Smederavka, Temjanika vagy éppen a méltán híres Vranec, hogy csak párat említsünk.

A Tikveš pedig annyira híres, hogy számos országba exportálnak, így a Balkánon járva könnyedén bukkanhatunk a boraikra. Ha pedig Macedóniában jár az ember érdemes ellátogatnia Kavadarci-ba, ahol a központ és a pince található és részt venni egy különleges borkóstolón.

Miért érdemes macedón borokat inni? Mert már a római korban is híresek voltak az itt készülő borok, a sok napsütéses óra és mediterrán éghajlat miatt. Továbbá a borokban megjelenik a macedón emberek lelke és szenvedélyessége.