A félsziget nem csak történelmi, kulturális értékekben gazdag, hanem páratlan a gasztronómiája is. Adottságuknál és közös, egymásba fonódó múltjukból fakadóan az italkínálat is hasonlít egymáshoz, de azért adódnak különbségek.

Rakija
Az egész délszláv térségre jellemző rövidital, melyet általában a gyümölcspálinkához hasonlítunk, elkészítése viszont annyiban tér el a párlatoktól, hogy tölgyfahordókban érlelik. Kommersz változata 40 fokos, de ebben ne nagyon reménykedjenek, zömmel 50 fok körülit szolgálnak fel. És felejtsék el a 2 cl és hasonló mértékegységeket: feles alatt nem ismernek kiszerelést.

Rengeteg fajtája létezik, a legelterjedtebb a Sljivovica ami az első olyan szerb termék volt, mely EU földrajzi védjegyet kapott, de szerte a félszigeten kapható. Amit ajánlanánk, az viszont a szőlőből készült változat, a Lozovaca.

Vranec vörösbor
Földrajzi adottságuknál fogva gyakorlatilag a teljes Balkánon remek borokat lehet kapni. Köszönhetően annak is, hogy a nagy kombinátok megszűntével egyre több magángazdaság állt rá a minőségi termékekre. Gyümölcsössége, zamatossága miatt kiemelkednek a Vranac szőlőfajtájú borok, ezekkel ugyanezen a néven Montenegróban és Boszniában és Vranec néven Macedóniában találkozhatunk.

Utóbbi állam volt a volt Jugoszlávia legnagyobb bortermelője, a Tikves borászatot így sokan ismerhetik. Onnan az Alexandria Cuvee messze kiemelkedik a többi közül.

Masztika, ouzo
Avagy az ánizspálinka. Rengeteg jégkockával ideális nyári, „beszélgetős” ital. Amikor az egyébként tiszta, átlátszó masztikát víz éri, halvány tejfehérré változik, mivel az ánizs illóolaja csak alkoholban oldódik, vízben nem.

Szkander bég konyak
Az albánok nemzeti hősének számító Kasztrióta Györgyről elnevezett brandyt régebben Magyarországon is lehetett kapni, mindmáig a legismertebb italnak számít az országban. Idén ötvenéves a márka, hagyományosan csak tölgyfahordókban érlelik és gyümölcskivonatok (főleg szőlő és szilva) adják különleges zamatát.

Skopsko pivo
A balkáni sörfogyasztás jelentős részét a turisták produkálják, helybéliek inkább a rakija-bor párosban bíznak. Ezzel együtt az itthon megszokott minőség vár minket mindenütt a Balkánon, így nagyon nem tudunk mellényúlni.

A kommersz sörök kategóriában a horvát Karlovacko, a szerb Lav és a macedón Skopsko amik kiemelkednek, utóbbi karakteres íze miatt mindenképpen figyelemre méltó.

És ha már rakija, akkor elmaradhatatlan a Boban és Marko Markovic Orchestra száma: