Mit várnak az emberek a balkáni ételektől? Legyen grillezett, minőségi hús, meleg lepénykenyér, friss zöldség és lakjanak jól. Erről is faggattuk a főváros legújabb, balkáni étterme, a Balkan Express tulajdonosát, Danko Jovanovicot.

Mikor és miért nyitottad a Balkan Express éttermet és miért pont Budapesten?
Prijedorból származom, ez egy 30 ezres város Bosznia-Hercegovinában, a Szerb Köztársaság autonóm területen. 2,5 éve jöttem a barátaimmal Budapestre, Boszniában alapanyagokkal és félkész termékekkel láttam el az éttermeket, de mindig is saját éttermet akartam nyitni. Budapesten rengeteg nemzetközi konyha van jelen, élénk, lüktető város, így fogalmazódott meg egy autentikus, balkáni étterem megnyitása, ami 2017 májusában meg is valósult.


Mi a vendégek visszajelzése az ételekkel kapcsolatban?
Szerencsére az emberek szeretik a balkáni ételeket. Napról napra egyre többen jönnek az étterembe és a visszajelzések alapján nagyon elégedettek az ételek minőségével. A mai napra is egy 12 fős asztalfoglalásunk érkezett, mert nagyon ízlettek ételeink az egyik vendégnek és most a barátait és családját is elhozza.

Nekünk nagyon fontosak az emberek visszajelzései, hogy elégedettek legyenek mindennel, mert akkor biztosan vissza fognak jönni az étterembe. Én abban hiszek, hogy ha van egy jó hely, akkor annak híre elterjed és egyik elégedett vendég hozza a másikat, majd a többit is.


Mitől speciálisak a balkáni ételek?
Nem gondolom, hogy az lenne, hiszen minden nemzet ételei egyediek. Persze a balkáni ételek népszerűek és sokfélék. Hiszen mit is várnak az emberek? Hogy legyen grillezett, minőségi hús, meleg lepénykenyér, friss zöldség és jól is lakjanak. A balkáni ételek pedig pont ezt az elvárást teljesítik. Ettől még tájegységenként eltérnek az alapanyagok, fűszerezés, és ettől eltér ugyanaz az étel.
Nekem az a célom, hogy a hazám egy kis darabját elhozhassam máshova és bemutathassam az embereknek.


Melyik a legnépszerűbb étel?
Természetesen a csevap. Minden országban máshogy készítik a csevapot, szerintem a bosnyák a legjobb, ahol kétfélét különböztetünk meg: a szarajvóit és ami Banja Lukában készül. Ezek főleg a húsalapanyagban térnek el egymástól. Mi csak színtiszta marhahúsból dolgozunk, de egyáltalán nem mindegy hogy milyen. Csak bizonyos súlykategóriában vágott borjúk egyes részei a leginkább alkalmasak erre.

Vannak olyan ételeitek, melyek más budapest balkáni éttermekben nincsenek?
Igen! Rengeteg féle ételeket kínálunk, a Balkán minden tájáról, szinte minden grillezett ételből kétféle van, más-más elkészítési móddal. Az ételek gyakorlatilag lefedik az egész Balkánt, vannak ételek Zágrábból, Leskovacból és Banja Lukából is. Külön kínálunk reggeliket is, ez leginkább burek és sirnik.

Az egyik specialitásunk a Karagyorgyevics-szelet, mely 150-200 kg-os borjúk húsából készül. Ami pedig az italokat illeti, bosnyák pálinkát, vagyis rakiját tartunk, legalább ötfélét.

Honnan vannak az alapanyagok és milyen nemzetiségű a szakács?
Na ez mindkettő gond. Az alapanyagok először Ausztriából érkeztek, végül sok magyar beszállító kipróbálása után sikerült megtalálni azt, akitől be tudjuk szerezni a megfelelő minőségű alapanyagokat. Szakácsokból meg hiány van nem csak Budapesten, hanem egész Magyarországon, most is keresünk éppen.


Mi a cél a jövőre nézve ?
Távolabbi cél, hogy ellássunk félkésztermékekkel más egységeket. De most elsődleges az étterem felfuttatása. Szeretnénk minél több pozitív visszajelzést kapni a vendégektől, hogy minél többen jöjjenek.
Balkan Express
Budapest, Podmaniczky u. 29

Az étterem a cikk megírása óta bezárt.