A muszakát sokféleképpen lehet elkészíteni, az alábbi recept segítségével a hagyományos marhahúsos muszakát készíthetik el.
Hozzávalók
- 1 kg padlizsán
- só
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 db paradicsom
- 2 ek sűrített paradicsom
- fehér bors
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűbors
- 3 ek petrezselyemzöld
- őrölt szerecsendió
- 2 fej hagyma
- 50 dkg darált marhahús
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 3 ek zsemlemorzsa
- 4 ek vaj
- 2 ek liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg reszelt parmezán
1. Vágjuk szeletekre a padlizsánt. Sózzuk meg, hagyjuk állni, majd nyomkodjuk ki, és pirítsuk meg 2 ek olajon. A paradicsomot hámozzuk meg, és daraboljuk fel. A maradék olajon pároljuk meg a felaprított hagymát, majd pirítsuk a hússal 5 percig.
2. Ezután keverjük hozzá a paradicsomot, a fűszereket, valamint a sűrített paradicsomot, és öntsük fel a borral. Ha felforrt, fedő alatt főzzük kb. 15 percig, majd rétegezzük a padlizsánnal egy tűzálló tálba.
3. Futtassuk meg a vajon a lisztet, öntsük fel a tejjel, főzzük kb. 2 percig, majd adjuk hozzá a parmezánt. Fűszerezzük sóval, borssal, és egy csipet őrölt szerecsendióval, majd öntsük a padlizsánra. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, és süssük 170 fokon kb. 30 percig.