Nem lett érvényes Macedóniában a vasárnapi népszavazás, ahol az emberek, arról dönthettek, hogy elfogadják az új nevet, Észak-Macedóniát, annak érdekében, hogy NATO és EU-tagok legyenek. A választásra jogosultak kb 37%-a ment el szavazni. A névváltoztatás kezdeményezéséhez a választásra jogosultak több mint felének kellett volna voksolnia a 19 órai urnazárás előtt. Az igenek aránya 91,5%, de az ellenzék bojkottra szólította fel az embereket.

– A népszavazás a legmagasabb szintű felhatalmazás, hiszen az állampolgárok dönthetnek az ország sorsáról. Nagyon remélem, hogy az ellenzéki pártok is tisztelni fogják a nép akaratát. Ellenkező esetben nem tehetünk mást, mint hogy a másik legfontosabb eszközhöz nyúlunk és előrehozott választásokat írunk ki – mondta eredményváró gyűlésén a miniszterelnök Zoran Zaev.

Azzal, hogy Macedónia nem változtatja meg a nevét, felrúgja Görögországgal kötött egyezségét és így búcsút inthet a NATO és EU csatlakozásnak. Sokan viszont ezt cseppet sem bánják, ők a főtéren ünnepelték az eredményt.

– A csendesnek mondható kampány és az érvénytelen népszavazás után Zaev miniszterelnök úr leszögezte, hogy nem mond le, és a parlamentben keres további kiskapukat. Talán a képviselőket majd jobban megérinti az ügy. Ahhoz, hogy az ország nevét megváltoztassák, 2/3-as többség kellene Zaevéknek, de az nincsen. Ha nem sikerül az alkotmánymódosítás, előrehozott választás lehet Macedóniában.